Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen csapata valóban az első futóművet érintő gondokkal küszködött, de a hibát kiküszöbölték, és csütörtökön a többiekkel együtt visszatérnek a pályára Barcelonában.

Csütörtökön, a barcelonai teszt első napján a Lotus is folytathatja felkészülését a 2012-es szezonra, miután a csapatnak sikerült megoldania a kasztnival kapcsolatos problémát, amely miatt a múlt heti gyakorlást teljes egészében ki kellett hagynia.

A Lotus szerdai közleményében a technikai igazgató, James Allison megerősítette, hogy a gond az első futómű rögzítését érintette. Múlt "kedden megtettük a bemelegítő köröket, aztán Romain (Grosjean) kigurult a garázsból, hogy nekivágjon első mért körének. Ahogy azonban az 1-es kanyarnál beletaposott a fékbe, azonnal érezte, hogy valami nem stimmel. A rádión értesített minket, hogy megszakítja az etapját, és visszatér a bokszba" - magyarázta Allison. "Utána rögtön láttuk, hogy az első futómű felső lengőkarjának hátsó rúdjával baj van."

A Lotus az azóta eltelt bő egy hétben kijavította a hibát, amitől a kasztni ugyan 1 kg-mal nehezebb lett, ám Allison szerint ez az autó teljesítményére nem lesz mérhető negatív hatással. A vázat az átépítés miatt nem kellett újra alávetni a kötelező törésteszteknek.

"Intenzív napokon vagyunk túl, de azt kell mondanom, a csapatnál mindenki fantasztikusan végezte a munkáját" - mondta Allison. "Miután visszatértünk a gyárba, az első napon a teljes személyzetnek tisztán és világosan elmagyaráztam, hogy miről van szó. Mindenki megértette, hogy ami történt, az sajnálatos, de kézben tartjuk a helyzetet. Megterveztük, legyártottuk az új alkatrészeket, és felszereltük őket a kasztnira. Elvégeztük rajta a szükséges ellenőrzéseket, aztán útnak indítottuk Spanyolország felé."

Forrás: Lotus

Barcelonában azzal az 1-es számú kasztnival fognak tesztelni, amit már Jerezben is használtak, míg a 2-es számúból tartalék váz lett, és már elkezdték építeni a 3-as számút is. Allison úgy véli, a Lotus át fogja vészelni a kiesett tesztnapok hiányát.

"Természetesen nem optimális, hogy elvesztettünk négy napot" - ismerte el. "Az évnek ebben a szakaszában nekünk is ugyanúgy égető szükségünk van a tesztkilométerekre, mint a többi csapatnak. Ettől függetlenül van okunk az optimizmusra. Először is, Jerezben rengeteg kört teljesítettünk gond nélkül, és közben jól megértettük az autónk alapjait. Emellett néhány kisebb problémát, amit Jerezben azonosítottunk be, meg kellett oldanunk, de ehhez a múlt héten még úgysem voltak meg az alkatrészeink."

"Az autónkon csütörtökön az összes módosított alkatrész rajta lesz. Már alig várjuk, hogy ismét kimehessünk a pályára."

Bár a jerezi teszten a Lotus tette meg a legtöbb, csaknem 1800 km-t, Barcelonában jóformán semmit nem tudtak hozzátenni ehhez, míg mások, például a Williams, már kb. 3800 km-nél tartanak az új autójukkal.

Most csütörtökön és pénteken Romain Grosjean, míg szombaton és vasárnap Kimi Räikkönen vezetheti majd az E20-at. A Lotus arról egyelőre nem adott tájékoztatást, hogy a múlt hét elvesztéséért kapott extra tesztnap lehetőségével mikor fog élni.