Vágólapra másolva!
Úgy találták, hogy a róla kialakult kép teljesen hamis, mert valójában mosolygós, kommunikatív, jók a visszajelzései, és a motivációjával sincs gond.

A Lotusnál sem tagadják, hogy vállaltak némi kockázatot, amikor leszerződtették a Forma-1-be két éves kihagyás után visszatérő Kimi Räikkönent. Ám miután két éles és három, a gyakorlást illetve az új autó bejáratását szolgáló tesztnapon túl vannak vele, úgy érzik, az aggodalmuk alaptalan volt, mert a finn nem is hasonlít a róla kialakult képre.

"A legtöbb embernek valószínűleg ő az egyik legnagyobb talány, hiszen csak hallomásból ismerik, de nekünk nagyon jók a benyomásaink róla, és egyértelműen otthon érzi magát nálunk" - nyilatkozta az Autosportnak Gérard Lopez, a csapat társtulajdonosa. "Rengeteget mosolyog, ha velünk van! Ami azonban még fontosabb, azt mondja, nálunk jobban érzi, hogy egy családhoz tartozik."

"Őszintén úgy gondolom, hogy Kimiről olyan kép alakult ki, ami, legalábbis mi így látjuk, nem felel meg a valóságnak. Keményen dolgozik, jók a visszajelzései, és buzog benne a csapatszellem. Miután elbeszélgettünk vele, és megértettük, hogy miért tér vissza, tényleg megkönnyebbültünk. Ha megnézzük, mi történt (a múlt heti teszten), senki nem állíthatja róla, hogy nem volt elég gyors."

Forrás: Lotus

Elégedett volt a finnel a Lotus főmérnöke, Alan Permane is. "A Forma-1 sokkal többről szól, mint egy gyors körről. Az nem elég ahhoz, hogy valaki világbajnok legyen" - mondta az ESPNF1-nek. "Ezt a pluszt lehet látni Kimin, a képességei egyértelműek abból, ahogy az autóját használja a hosszú etapokon, és ahogy a gumikat kíméli. Korábban sohasem vezetett ezekkel a gumikkal, de már néhány nap után érezni lehetett, hogy kezdi megérteni a viselkedésüket, és módosít a vezetési stílusán, hogy kímélje őket. Nagyon érzi az autót."

"Nagyon könnyű együtt dolgozni vele, panaszra nincs semmi okunk. A visszajelzéseik kitűnőek, rengeteg időt tölt a mérnökeivel, tanulmányozva az adatokat, és megosztva velünk az igényeit. Amennyire látom, elégedett magával az autóval, amit kapott tőlünk, de minden mással is - az apróságokkal, amiket ő kért, amikor megérkezett hozzánk, például a kormánykerékkel, az üléssel, a biztonsági övekkel. Biztosítottuk neki azokat a fékeket is, amiket szeretett volna, tehát mindene megvan."

Bár a Ferrari 2009 végén azért is vált meg Räikkönentől, mert szerintük nem volt igazi vezéregyéniség - és a Lotus ugyanezért bocsátotta el tavaly Nick Heidfeldet is -, Permane elképzelhetőnek tartja, hogy náluk képes lesz betölteni ezt a szerepet.

"Ez nehéz kérdés. Ki a vezéregyéniség? Szükségünk van-e rá? Szerintem valakiből akkor lesz vezéregyéniség, ha hozza, amit várunk tőle, és mi is hozzuk, amit ő vár tőlünk" - magyarázta. "Akkor kérhet tőlünk bármit, megadjuk neki, és ha továbbra is teljesít, felépül a kölcsönös bizalom. Szerintem egy versenyzőből így válhat vezéregyéniség."

"Eddig minden jól alakul. Természetesen lesznek hullámhegyek és hullámvölgyek, de a múlt hét magasan felülmúlta a várakozásainkat. Ez persze nem mehet így a végtelenségig."

Räikkönen a veszélyesnek tartott ralizást magától feladta, a Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier azonban hangsúlyozta, hogy igyekeznek megadni neki a lehető legnagyobb szabadságot.

"Megpróbáltunk alkalmazkodni a személyiségéhez, hogy ne korlátozzuk túlságosan, hiszen vérbeli versenyző" - mondta. "Ez a csapat tele van olyanokkal, akiknek a vérükben van a küzdőszellem, és ő remekül beillik közénk, mert egy nyelvet beszélünk. Rugalmasak vagyunk, és nálunk minden a versenyzésről szól, ezért itt könnyen megtalálja a helyét."