Vágólapra másolva!
Nem számít rá, hogy visszatérésének első évében képes lesz az élen küzdeni, s bár nem bánná, ha nyerne még egy vb-címet, nem fogja kudarcként megélni, ha nem sikerül.

A Forma-1-be kétéves szünet után a Lotus-Renault-val visszatérő Kimi Räikkönen elismerte, hogy az idén még nem számít kiemelkedő eredményekre, de azt mondta, a hét eleji valenciai tesztjén nem érték annyira felkészületlenül az autóra ható erők, mint várta.

"Arra számítottam, hogy gyorsabb lesz. Valencia persze nem a legtempósabb pálya, de akkor is" - nyilatkozta a BBC-nek. "Azt hittem, nagyon durvának fogom érezni a gyorsulást, amikor keményen rálépek a gázpedálra, ilyen élményem azonban talán csak egyszer volt."

Räikkönen hozzátette azt is, hogy úgy készült, a féktávokon olykor 5 g-t is elérő lassulás meg fogja viselni a nyakizmait a hosszú kihagyás után, mégsem akadtak gondjai ezen a téren, amikor a két nap alatt mintegy 685 km-t tett meg. Ettől függetlenül nem számít rá, hogy már az idén, visszatérésének első évében kapásból az élen fog küzdeni.

"Azt várom, hogy a középmezőnyben harcolok majd. Nem lesz semmilyen dráma. Olyan lesz, mint az utolsó évem volt a Ferrarinál" - mondta. "Természetesen minden egyes versenyen igyekezni fogunk a lehető legjobban szerepelni, de nehéz megítélni, hogy mire számíthatunk. Majd csak abból indulhatunk ki, hogy az autónk mennyire megy jól a teszteken. Remélhetőleg elég gyors lesz ahhoz, hogy az élen küzdhessünk vele. Ez szép lenne, de ha nem így alakul, hát igyekezni fogunk javítani rajta."

Forrás: Lotus

Bár a Lotus innovatív, körönként 2-3 tizedmásodpercet érő ötletét, a reaktív futóművet váratlanul betiltották már a szezon kezdete előtt, és az istálló fejlesztései tavaly zsákutcába jutottak, Räikkönen nem lát rá okot, hogy az idei modelljük ne legyen jobb.

"A csapatnak mindene adott hozzá, hogy gyors autót építsen. Semmink nem hiányzik. Eddig sem azért nem volt jó autónk" - vélte. "Mindenki nagyon szeretné, ha az idei jól sikerülne. A hangulat pazar, családiasabb, mint a többi nagy csapatnál, az emberekkel kellemes együtt dolgozni, úgyhogy eddig nagyon élvezem."

"Ha egy autó kezdettől fogva gyorsnak tűnik, akkor általában az egész szezonban ütőképes lesz. Hasonló versenyekre számítok, mint (2009-ben). (Sebastian) Vettel már akkor is nagyon erős volt, bár mostanában sokkal több az előzés, ami azonban a mozgatható hátsó szárnyon múlik. Én azt még nem próbálhattam ki, ahogy a KERS-t sem, mert a 2010-es autón egyik sem volt. De csupán annyiról van szó, hogy kettővel több gombot kell nyomkodni."

Räikkönen a Turun Sanomat című finn lapnak azt állította: bár egy újabb világbajnoki győzelem a végső célja, "rendben van, hogy megpróbálom megszerezni, de nem vagyok a megszállottja annak a gondolatnak, hogy legyen még egy vb-címem". A BBC-nek pedig hozzátette, hogy "maga a versenyzés a legfontosabb, valószínűleg azért tértem vissza".