Vágólapra másolva!
Hiába van elvileg érvényes szerződése a Hispaniával, azt állítja, a Forma-1-ben most csak a pénz beszél.

Tonio Liuzzi szerint nem tesz jót a Forma-1-nek, hogy újra egyre több csapat alkalmaz fizetős versenyzőket. Emiatt került veszélybe az ő helye is a Hispaniánál.

"Még mindig a csapathoz köt egy hosszú távú, több évre szóló szerződés" - mondta az ESPNF1-nek. "De a csapat is nyílt lapokkal játszik velem: közölték, hogy ez pénzügyi szempontból nehéz időszak, ezért keményen kell igyekezniük, hogy szponzorokat szerezzenek, ha a szerződésemnek megfelelően akarnak versenyeztetni. Ám ha ez nem sikerül, kénytelenek lesznek olyan pilótát találni helyettem, aki pénzt hoz magával."

"Bárki F1-es versenyző lehet, aki mögött tőkeerős szponzor áll. Ezt én nem tartom helyesnek. Mások talán nem értenek egyet velem, de a Forma-1 szerintem az autósport csúcsa, ezért az olyan tehetségek gyűjtőhelyének kellene lennie, akik a pályafutásuk korábbi szakaszában jó eredményeket értek el, már kölyökként elverték a többieket, nem pedig azoké, akiknek egyszerűen pénzük van. Már elegem van ebből, csakhogy nem tehetek mást, bele kell törődnöm, remélve, hogy kapok egy újabb esélyt."

Liuzzi, aki 2001-ben megnyerte a gokart-világbajnokságot, három évvel később pedig megszerezte az F3000 bajnoki címét is, korábban a Red Bull tehetségkutató programjának tagja volt. 2005-ben Christian Kliennel felváltva a Red Bullnál is versenyzett, majd a következő két évet a Toro Rossónál töltötte, de nem voltak vele megelégedve, ezért menesztették. Így került a Force Indiához, aztán onnan a Hispaniához.

Forrás: AFP

"Természetesen realista vagyok. Rengeteget tudok adni a csapatomnak, csakhogy pillanatnyilag sajnos nem a tehetség, a képességek vagy a korábbi eredmények számítanak, hanem kizárólag a pénz" - mondta. "Láthatjuk, hogy az F1-es istállók 60-70 százalékának olyan versenyzői vannak, akik rengeteg pénzt visznek magukkal."

"A jelenlegi nehéz gazdasági helyzet miatt persze senkinek sem könnyű, de nekem nincs pénzem a versenyzésre, és szponzorokat sem tudok hozni."

Az idén már a sport történetének harmadik legsikeresebb csapata, a Williams is két fizetős versenyzőt szerződtetett, Rubens Barrichellót cserélte le az Embratel által szponzorált Bruno Sennára.