Vágólapra másolva!
Niki Lauda örül Kimi Räikkönen visszatérésének, de szerinte a finn csak egy kivételesen jó autóval lehet ismét sikeres. 2012-ben is a Red Bullt tartja a legnagyobb esélyesnek.

Ahogy a Forma-1-ben szinte mindenki, Niki Lauda is "nagyszerű hírnek" tartja Kimi Räikkönen visszatérését. A jelenleg a német RTL szakértőjeként dolgozó háromszoros világbajnok szerint a finn érkezése jót tesz a sportnak, hiszen "kivételes személyiség, akit a sajtó és a rajongók körében is hatalmas érdeklődés övez".

A Ferraritól 2009 végén távozó Räikkönen két év ralizás után a Lotus-szal tér vissza. A csapat teljesítménye 2011-ben elmaradt a várakozásoktól: a biztató szezonkezdet után egyre gyengébb formát mutattak, az idény vége felé a konstruktőri bajnokságban elfoglalt ötödik helyük is veszélybe került. Lauda úgy véli, az istállónak mindenképpen javulnia kell ahhoz, hogy Räikkönen sikeres versenyzőként térhessen vissza.

"Jó döntés volt a Renault-hoz szerződnie - vagyis a Lotushoz, ahogy most nevezik a csapatot. De sok múlik majd az autón is, hiszen Kimi csak egy kitűnő autóban tud csillogni" - magyarázta az Autosportnak Lauda, aki szerint a következő szezont is a Red Bull és Sebastian Vettel várhatja a legnagyobb reményekkel.

"Sebastian tavaly sokkal magabiztosabbá vált, nem is hibázik" - dicsérte az elmúlt két év bajnokát. "Ismét ő lesz a mérce. Tökéletes autóval kell rendelkeznie annak, aki le akarja győzni őt."

Lauda szerint a Red Bull már most előnyben van a többiekhez képest, hiszen míg egyes csapatoknak - a Mercedest és a Ferrarit is beleértve - "egy teljesen új autót kell építeniük", az osztrákoknak csak tovább kell fejleszteniük az RB7-et.

"Logikai alapon valószínűleg jövőre is a Red Bull áll majd az élen, hiszen csak a kipufogót és a diffúzort kell megváltoztatniuk" - vélekedett. "A leszorítóerő hiányát aerodinamikai fejlesztésekkel fogják kompenzálni. A kérdés csak az, hogy kinek a megoldása lesz a legeredményesebb. Előnyben vannak azok, akiknek 2011-ben is jó autójuk volt."