Vágólapra másolva!
Úgy hírlik, az ötlet nem új: 2010-ben a Red Bull is kipróbálta, de nem látott benne fantáziát.

Noha a BBC a múlt héten arról számolt be, hogy a Lotus-Renault-n kívül még csak a Ferrari készített olyan reaktív első futóművet, amely a féknyomás növekedését kihasználva változatlanul tartja a hasmagasságot a féktávokon, amikor az autó egyébként előre bólint, olasz lapok szerint valójában már a Mercedes GP is dolgozik a sajátján.

A Gazzetta dello Sport és az Italiaracing is tudni véli, hogy a Ross Brawn által irányított istálló igyekszik gyorsan lemásolni a Lotus rendszerét. Az esélyeiket javítja, hogy a többi élcsapattal szemben eleve csak az előszezon második tesztjére akarják először elvinni az idei autójukat, így két héttel kitolhatják a fejlesztési időt.

A Lotus és a Ferrari által kidolgozott speciális fékrendszer ötlete egyébként nem új: a Red Bull állítólag már 2010-ben kipróbált egy hasonlót, de mivel nem látott benne elég nagy fantáziát, nem fejlesztette tovább. Ennek ellenére sokan úgy vélik, ez a fajta reaktív futómű lehet 2012 nagy technikai slágere, amely tavaly a diffúzorba vezetett kipufogó, korábban pedig a dupla diffúzor volt.

Közben két spanyol lap, az As és a Marca azt írta, az új Ferrari másodszor már átment a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kötelező töréstesztjén, amelyen elsőre megbukott. A csapatnak ehhez újabb karbonszálas merevítőket kellett a vázba szerelnie, de ez a köridőre várhatóan nem lesz érzékelhető hatással, mert az idei kasztni eleve könnyebb a tavalyinál. A 663 belső kódjelű modell külseje a Marca szerint "delfinorrának" köszönhetően "forradalmian újszerű" lesz.

A Ferrarihoz hasonlóan egyébként már az új Saubert is sikerrel vetették alá a töréstesztnek. A címvédő Red Bullt irányító Christian Horner az Autosport Internationalen azt állította, ők egyelőre nem foglalkoznak a más csapatokkal kapcsolatban hozzájuk eljutó információmorzsákkal. "Jórészt arra koncentrálunk, hogy leszegett fejjel végezzük a saját dolgunkat, mert végső soron úgyis csak az számít, ami Melbourne-ben történik majd" - mondta.