Vágólapra másolva!
A nyolcszoros ralivilágbajnok Sébastien Loeb elárulta, a Toro Rosso eredetileg vele akarta helyettesíteni a kirúgott Sébastien Bourdais-t a 2009-es Abu-Dzabi Nagydíjon.

A rali-világbajnokság nyolcszoros győztese, Sébastien Loeb már többször kapcsolatba került a Forma-1-el. Először 2007-ben, reklámfogás gyanánt cserélt autót a renault-s Heikki Kovalainennel, 2008-ban pedig a Red Bulltól kapott tesztlehetőséget. Az osztrákok - akik Loeb ralicsapatát, a Citroent is támogatják - először Silverstone-ban, majd az első téli teszten, Barcelonában is a francia rendelkezésére bocsátották az egyik autójukat.

A WRC-ben 2004 óta verhetetlen Loeb valószínűleg jó benyomást tett a Red Bull vezetőire, egy évvel később ugyanis fontolóra vették, hogy ő helyettesítse a Német Nagydíj után kirúgott Sébastien Bourdais-t a Toro Rossónál. "Nem minden nap adódik ilyen lehetőség az ember életében" - nyilatkozta Loeb a Red Bulletinnek. "Egy teszt során jó köridőket futottam a Red Bullal, és úgy gondolták, hogy versenyezhetnék náluk néhány futamon. Ez azonban végül nem volt lehetséges, és nem is voltak különösebb ambícióm ezzel kapcsolatban."

Bár az F1-es induláshoz szükséges szuperlicenszet nem kapta meg az Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA), Loeb elárulta: arra valóban komoly esélye volt, hogy a 2009-es szezon utolsó futamán, Abu-Dzabiban rajthoz álljon. Ő viszont ezt is visszautasította.

"A Toro Rossót vezettem volna, de azzal az autóval nem tudtam volna nyerni, ezért nem álltam készen arra, hogy versenyezzek" - magyarázta. "Ráadásul úgy kellett volna indulnom Abu-Dzabiban, hogy előtte egyáltalán nem gyakorolhattam."

Loeb helyett a Toro Rosso végül Jaime Alguersuarit választotta, aki egészen a 2011-es szezon végéig a csapatnál maradt.

Forrás: AFP