Vágólapra másolva!
A Forma-1-ben idén bemutatkozó venezuelai arra alapozza a csapat felemelkedésébe vetett hitét, hogy az ideinél már nem nyújthat gyengébb teljesítményt.

A Williams modern kori történetének legrosszabb szezonján van túl: 2011-ben mindössze 5 pontot gyűjtött, s ezzel csak a három kis csapatot tudta megelőzni, miután tavaly még 69 ponttal a konstruktőri összetett 6. helyén zárta az évet. Pedig az autójuktól, amely bemutatásakor szélsőségesen szűkre húzott farrészével és kompakt sebességváltójával keltett feltűnést, sokat vártak.

Pastor Maldonado - aki újoncként egész évben csak egyszer, belgiumi 10. helyezésével szerzett pontot, de szponzora, a PDVSA támogatásának jóvoltából jövőre is megtarthatja a pilótaülését - úgy érzi, a Williams útja innentől kezdve csak felfelé vezethet.

"Bízom a csapatban, mert lehetetlen, hogy az ideinél is gyengébbek legyünk" - mondta a brazil TotalRace.com-nak. "Biztos vagyok benne, hogy fejlődni fogunk, mert nagyon keményen dolgoztunk azon, hogy csapatként erősebbek legyünk. Remélem, jobb autónk lesz, ütőképesebb az ideinél, s így mindig küzdhetünk majd a pontokért és az előkelőbb helyezésekért."

A kudarcok hatására a Williams személyi téren jelentős átszervezéseket hajtott végre, többek között megválva a technikai igazgatótól, Sam Michaeltől, valamit az aerodinamikai főnöktől, Jon Tomlinsontól. A helyükre olyanokat igazoltak, mint a McLaren egykori technikai igazgatója, Mike Coughlan, illetve Mark Gillan és Jason Sommerville.

Maldonado úgy véli, a csapat idei küszködése az ő dolgát is megnehezítette. "Újoncként ez volt a legrosszabb helyzet, amibe kerülhettem, mert amikor semmi sem működik, különösen az első évben, túl sok dolgot kell egyszerre megtanulni" - mondta.

"Ennek ellenére jól megvédtem magam, még Rubensszel (Barrichellóval) szemben is. Az biztos, hogy ez számomra a tanulás éve volt. De azért nagyon gyorsan alkalmazkodtam, és igazán jól éreztem magam a csapatnál, ami fontos volt."