Vágólapra másolva!
Az MTV az időmérők és versenyek mellett a szabadedzések jogait is megvette, elképzelhető, hogy valamilyen formában azokat is le fogja adni. A vezető kommentátor Mezei Dániel lesz, a társát még keresik.

Az [origo] információi szerint Baumgartner Zsoltot is szeretnék bevonni a 2012-től az RTL Klubtól az MTV-hez visszakerülő Forma-1-es közvetítésekbe. Úgy tudjuk, az egykori versenyzőnek - aki 2003-ban és 2004-ben összesen húsz nagydíjon állt rajthoz - eredetileg a szakkommentátor szerepét szánták, de erről lemondtak, és jelenleg az a legvalószínűbb, hogy egy külön, nem élőben készülő rovatot fog kapni a műsorban.

Noha ezt hivatalosan nem erősítették meg, már eldőlt, hogy a vezető kommentátor Mezei Dániel lesz. A szakkommentátort még keresik mellé, tudomásunk szerint tárgyalnak többek között az eddig az RTL Klub F1-es műsorában dolgozó Czollner Gyulával és Wéber Gáborral, valamint a Száguldó Cirkusz könyvek szerzőjével, Simon Istvánnal is. A műsor szerkesztője várhatóan Réz Gábor, moderátora pedig ifj. Knézy Jenő lesz, míg bokszutcai riporternek Szujó Zoltánt próbálják megszerezni, aki az [origo]-nak korábban annyit ismert el, hogy fontolgatja a váltást. Úgy tudjuk, ő szóban már megállapodott az MTV-vel, aláírt szerződése azonban még nincs.

Az MTV kommunikációs igazgatója, Szabó László a személyi kérdésekkel kapcsolatos értesüléseinket nem kommentálta, egy január közepén vagy végén tartott sajtótájékoztatón ígért részleteket. "A legjobbakkal akarunk dolgozni. A másik szempont az, hogy olyanokkal, akiknek a közvélemény előtti megítélésük is jó, tehát szeretik őket" - tette hozzá. "Tisztában vagyunk vele, hogy nem mindegy, ki a kommentátor. Nem is tudom, egyben létezik-e hosszabb sportközvetítés egy F1-es versenyénél, nyilván leszámítva a baseball-meccseket, amiket Magyarországon nem adnak. Vagyis ez a leginkább embert próbáló sportkommentátori feladat."

Azt még nem döntötték el, hogy csak egy várhatóan háromfős - a riporterből, operatőrből és gyártásvezetőből álló - stáb, vagy a két kommentátor is kiutazik-e majd a versenyek helyszínére. "Nyilván az lenne a legjobb, ha mindig a helyszínről lehetne adni" - ismerte el Szabó. "Ezt azonban az anyagi lehetőségeink nem feltétlenül teszik majd lehetővé. Különösen így van a tengerentúli futamok esetében, ezért még ez is annak a függvénye, hogy mennyi pénzünk lesz rá. Nekünk maga a jogdíj is nagy teher, de ahhoz jönnek még a járulékos költségek: a vonalköltség, az utazási költségek, a szállodaköltségek... A Magyar Nagydíj esetében nyilván nagyobb durranásra készülünk, kitelepülésre, helyszíni stúdióra. Még számolás alatt áll, hogy mindez mennyibe kerül nekünk, mennyiért lehet kireptetni két embert például Brazíliába vagy Japánba."

Éppen ezért az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy csak az európai nagydíjakra utaztatják majd el a kommentátorokat, ami azonban a mindig itthonról közvetítő RTL Klubhoz képest így is minőségi ugrást jelent. Az ezzel kapcsolatos döntés befolyásolhatja a szakkommentátor személyét is, mert nem biztos, hogy az összes jelölt hajlandó rendszeresen utazni. Egyébként úgy tudjuk, a 2012 és 2016 közötti időszakra hárommilliárd forintba került az F1-es jogdíj az MTV-nek, a műsor készítésére pedig további kétmilliárdot szánnak. Szabó ezt nem erősítette meg, de azt ígérte, a januári sajtótájékoztatón el fogják árulni a konkrét számokat.

Forrás: AFP

Az MTV az időmérők és versenyek mellett megvásárolta a szabadedzések jogait is, ám egyelőre nem döntötték el, hogy azokat is leadják-e valamilyen formában. "Még keressük a módját, hogy ez hogyan fér bele a műsorstruktúrába, ha belefér" - mondta Szabó. Az sem kizárt, hogy az edzéseket a Forma-1-től éppen az idei szezon után megváló BBC-hez hasonlóan az interneten streamelve fogják közvetíteni.

Az RTL Klubbal ellentétben az MTV technikai lehetőségei biztosítják a HD-minőségű műsorsugárzást, és Szabó megerősítette, hogy ennek megfelelően nagy felbontásban tervezik adni a nagydíjakat. Az F1 más vezető sportágakkal szemben lemaradva csak idén váltott HD-ra. "Ez egy prémium sportág, amelynek jelentős számban prémium nézői vannak. Ők képminőség, hangminőség, kommentátor minőség, kiegészítő információk, exkluzív információk terén prémium kiszolgálásra vágynak" - vélte Szabó. "Ezt szeretnénk biztosítani a Forma-1 kapcsán."

Az MTV rendelkezik a rádiós jogokkal is, amit mindenképpen ki is fog használni, ám a korábbi sajtóértesülésekkel ellentétben nem feltétlenül a Kossuth Rádióban. "Biztosan lesznek rádiós anyagok, de hogy milyen hosszúságban és melyik csatornán, az még nem dőlt el" - magyarázta Szabó. "Fogunk élőben közvetíteni, illetve akár készülhetnek konzerv magazinanyagok is." Mivel a TV-s kommentár a rádióban nem állja meg a helyét, ehhez külön stábot kell szerződtetni.

Az MTV-nél arra számítanak, hogy a nagydíjakat náluk sem fogják kevesebben nézni, mint az RTL Klubon. "Abban biztosak vagyunk, hogy ez nagyon komolyan meg fogja nyomni nemcsak a Forma-1, hanem az egész M1-es csatorna vasárnapi nézettségét" - mondta Szabó.