Vágólapra másolva!
Új versenypálya építésébe kezdtek Argentínában azzal a céllal, hogy ismét Forma-1-es futamokat rendezhessen az ország.
Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Buenos Airestől mintegy 100 km-re északra fekvő Zaratéban a tervek szerint körülbelül 100 millió dollárból építik fel a létesítményt, a pénz túlnyomó része külföldi tőke.

John Rhodes, a terv kivitelezésével megbízott cég igazgatója bejelentette: a komplexummal elsősorban az a cél, hogy visszahozzák Argentínába a Forma-1-et. A cégvezető konkrét dátumot nem jelölt meg, de az optimista elképzelésekben 2014 szerepel.

A központban a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által megfogalmazott minden biztonsági igényt kielégítő, 4,7 kilométer hosszú pálya mellett helyet kap egy akadémia profi pilótáknak, egy műszaki képzést nyújtó iskola, továbbá egy hatcsillagos szálloda. Argentínában legutóbb 1998-ban rendeztek Forma-1-es versenyt, mégpedig a Buenos Aires-i Oscar Galvez pályán.

Az építkezés várhatóan 14 hónapon belül befejeződik, a beruházók a hasznosítással kapcsolatban az autógyártókra is számítanak. "Számtalan autógyártó telepedett meg a környéken, a pályán új modelleket tesztelhetnek, illetve vezetési tréningeket tarthatnak. A befektetés gyorsan megtérül, precíz üzleti terv áll mögötte." Rhodes szerint a pályán MotoGP- és hosszútávú, megbízhatósági versenyeket is lehet rendezni.