Vágólapra másolva!
Nem várják el a finntől, hogy azonnal visszarázódjon a ritmusba. Nem adta magát olcsón, de úgy érzik, megéri az árát.

A Lotus Renault-nál okultak a hároméves kihagyás után visszatérő Michael Schumacher problémáiból, ezért Kimi Räikkönentől, akit két szezonra szerződtettek le, nem várják el, hogy jövőre azonnal ugyanolyan versenyképes legyen, mint amilyen volt.

"Egy olyan versenyzőtől, aki két évig távolt volt, nem várhatjuk el, hogy már az első napon kapásból alkalmazkodjon az új gumikhoz és az új szabályokhoz. Vagyis időre lesz szüksége" - ismerte el a Group Lotus vezérigazgatója, Danny Bahar. "Hogy három nap, esetleg hat vagy húsz verseny alatt fogja felvenni a fonalat, az majd kiderül. A fontos az lesz, hogy a teljesítménye javuló tendenciát mutasson. Ha folyamatosan fejlődni fog, természetesen adunk neki időt."

Räikkönen motiváltságát sokan megkérdőjelezik, Bahar szerint azonban a finn már nem ugyanaz az ember, aki a Saubernél és a McLarennél volt, és tisztában van vele, hogy teljesítenie kell.

"Kimi laza srác, és mostanra felnőtt" - vélte. "Már nem annyira fiatal. Pontosan tudja, hogy mit csinál, tudja, hogy mit várnak tőle, és azt hiszem, kicsit komolyabban veszi a munkáját, mint annak idején, a McLarennél."

"Szerintem Kimi tiszta srác. Mindannyian nagyon tiszteljük, ezért szerződtettük le. Az elmúlt tíz évben sokkal érettebbé vált, mostanra felnőtt, és tudja, hogy nem lesz könnyű visszatérnie az F1-be, de mindenképpen teljesítenie kell."

A tizennyolcszoros nagydíjgyőztes finn már világbajnoki címének megszerzése után, 2008-ban és 2009-ben sem tűnt annyira lelkesnek, mint korábban, és alulmaradt ferraris csapattársával, Felipe Massával szemben is. Bahar ennek ellenére meg van győződve arról, hogy meg fogja érni az árát.

"Kimi az Kimi, világbajnok. Egyértelmű, hogy már csak azért is nagyobb értéke van, mert ő Kimi Räikkönen" - mondta. "Ezt mindenki elfogadja, de a csapatunk nem a Ferrari, és az autónk egyelőre nem alkalmas a világbajnoki győzelemre. Ezért nem engedhetjük meg magunknak, és talán mások sem, hogy olyan fizetést adjunk neki, mint amilyet régebben kapott."

"Ezt Kimi is megértette, de áron alul nem volt hajlandó adni magát. Ahhoz túl erős személyiség. Szerintem, amit kialkudott, az tisztességes gázsi lesz a számára, bár ennek megítéléséhez nyilván látnunk kell a pályán nyújtott teljesítményét is."

Forrás: AFP

Bahar szerint a Lotus Renault elhivatottságát jelzi, hogy Räikkönent választották a jobb szponzori háttérrel rendelkező Vitalij Petrov és Bruno Senna helyett.

"A csapat két fő partnere (Gérard Lopez és Eric Lux) azt mondta, ez nem pénzkérdés, úgyhogy nem azt választjuk, aki a legtöbbet ajánlja, hanem megpróbáljuk megszerezni a lehető legjobb versenyzőket" - magyarázta Bahar. "Együtt tanulmányoztuk a helyzetet, s bár Vitalij mellett gazdasági szempontból több érv szólt, úgy határoztunk, tisztán a teljesítmény alapján fogunk dönteni. Így pénzügyi téren nehezebb dolgunk lesz, de állunk a kihívás elé. Ha kell, még több pénzt teremtünk elő."

Ez azért is érdekes, mert az istálló menedzsmentje az idén többször is kénytelen volt cáfolni azokat a híreket, hogy nem fizette ki a teljes vételárat a korábbi tulajdonosnak, a Renault-nak.