Vágólapra másolva!
A csapat döntött: jövőre a francia lesz Kimi Räikkönen csapattársa, így mindkét idei versenyzőjük állás nélkül marad. Már kevés a szabad hely.

Jövőre a Lotus Renault mindkét idei versenyzője, Bruno Senna és Vitalij Petrov állás nélkül marad, miután az istállónál úgy döntöttek, Romain Grosjeant választják a Forma-1-be visszatérő Kimi Räikkönen csapattársául.

A 25 éves francia az elmúlt évek során már bajnok lett az F3 Euróban, a GP2 Asiában, az Auto GP-ben, majd a GP2-ben is, de a pályafutását csaknem derékba törte, hogy a Renault a 2009-es szezon közben őt ültette be a menesztett Nelsinho Piquet helyére, Fernando Alonso mellé. Akkor hét nagydíj alatt még pontot sem sikerült szereznie, és utólag elismeri, hogy felkészületlen volt.

"Úgy érzem, a GP2 idényében elért sikereim révén érettebbé váltam, ezért sokkal teljesebb értékű autóversenyző vagyok, mint amikor legutóbb szerepeltem ebben a sorozatban. Enstone-ba visszatérni olyan lesz, mintha hazaérkeznék" - idézi Grosjeant a Lotus Renault közleménye. "Azonnal mosolyogni kezdek, ha arra gondolok, hogy jövőre beülhetek az autó pilótafülkéjébe, ez óriási megtiszteltetés. Egy korábbi világbajnok csapattársának lenni, aki sikerre éhesen tér vissza a Forma-1-be, hasznos tapasztalat lesz, és biztosan nekem is segíteni fog még magasabbra tenni a lécet."

Grosjean hozzátette, hogy nem fél összemérni a tudását egy világbajnokkal. "Először Fernando Alonso volt a csapattársam, most pedig Kimi Räikkönen lesz, úgyhogy kezdek hozzászokni" - mondta. "Kimitől biztosan rengeteget tanulhatok majd. Mindenki tudja róla, hogy nagyszerű bajnok. De talán én is taníthatok neki valamit a Pirelli gumikról, amelyekkel a ralit leszámítva sohasem versenyzett."

Forrás: Renault

A Renault döntése révén Senna és Petrov jövője az F1-ben kétségessé vált, mivel 2012-re a jobb csapatoknál már nincsenek üres helyek.

"Romain az elmúlt tizenkét hónap során mind a GP2-ben aratott győzelmével, mind csapatunk harmadik pilótájaként komoly érettségről tett tanúbizonyságot" - vélte az istállót irányító Eric Boullier. "Nagyon jó benyomást tett ránk, amikor Abu-Dzabiban és Brazíliában vezette az egyik autónkat a szabadedzésen. Biztosra vesszük, hogy a jelenléte segíteni fog a csapatunk újjáépítésében."

Ugyanakkor nem vehető biztosra, hogy Grosjean végigversenyzi majd a 2012-es szezont, mert ha Robert Kubica közben felépül, lecserélhetik.