Vágólapra másolva!
A francia ralis újoncként eljutott a döntőig, ahol meggyőző magabiztossággal verte a Le Mans-i legenda Tom Kristensent. Schumacher a négy között vérzett el, de így is ő lett a legjobb F1-es versenyző.

Azok után, hogy a Sebastian Vettel - Michael Schumacher összetételű páros az első napon immár ötödszörre nyerték meg a Nemzetek Kupáját, vasárnap az egyéni küzdelmekkel folytatódott a 2011-es Bajnokok Tornája a düsseldorfi ESPRIT Arénában.

Bár az első nap a megszokott forgatókönyv szerint zajlott, az egyéni verseny inkább az esélyesek hullása miatt maradhat emlékezetes. A mezőny idén is nagyon erősre sikeredett, de a korábbi győztesek közül a többszörös nyertes Sebastien Loeb a 2011-es versenyre nem jött el, helyette idei csapattársát, Sebastien Ogiert hívták meg a rendezők. Mint utóbb kiderült, ez a döntés nem sikerült rosszul, hiszen Ogier személyében ismét egy újonc nyerte meg ezt a csak félig komolyan vehető versenyt.

Forrás: AFP
Az egyéni küzdelmekben is sokat vártak a németektől

A csoportkör a korábbi győztesek elbukása miatt maradhat emlékezetes, hiszen a többszörös győztes Matthias Ekström mellett a tavalyi győztes Filipe Albuquerque is kiesett, utóbbi még csak futamot sem nyert. Az előző napon nagyon jó teljesítményt nyújtó versenyzők közül Andy Priaulx és Michael Schumacher is három győzelemmel jutott tovább, de nagyon jó teljesítményt nyújtott több versenyző is. Az A-csoportból Priaulx mellett David Coulthard jutott tovább, a B-ben a 2011-es DTM-bajnok Martin Tomczyk mellett Sebastian Ogier mehetett tovább azonos számú győzelemmel.

Michael Schumacher diadalmenetéről szólt a C-csoport, ahol a három futamot nyerő német mögött Button jutott tovább két győzelemmel. A finn Juho Hanninen nem tudta erősíteni a skandináv hagyományokat, csupán a verseny alatt csetlő-botló amerikai motorkrosszos Brian Deegant tudta elverni. Őt is csak azért, mert az utolsó párbajban Deegan kiugrott a rajtnál, ezért időbüntetést kapott.

A legizgalmasabb csoportküzdelmeket a D-csoport hozta, ahol három versenyző is két győzelmet aratott, közöttük a leggyorsabb kör döntött. Ennek köszönhette Sebastian Vettel, hogy Tom Kristensen mögött a második helyen tovább mehetett, míg a francia Romain Grosjean elbukott. Vitalij Petrov végzett a csoport utolsó helyén, aki mindenkitől kikapott, így Albuquerque mellett ő volt a másik nullázó.

Forrás: AFP
A legkülönlegesebb csata Vettel és Schumacher párbaja volt, az idősebb győzött

A negyeddöntők során egy kicsit felgyorsult a verseny lebonyolítás, a párok mindössze egy összecsapás alapján döntötték el, hogy ki mehet tovább a következő körre. Ez a sorozat a britek hullásáról szólt, hiszen előbb Ogier verte Andy Priaulx-t, majd a kör végén Kristensen simán verte Buttont. Közben Tomczyk is átugrott Coulthardon, de a legfurcsább küzdelmet Michael Schumacher és Sebastian Vettel csatája hozta. Ők egy nappal előtte még együtt nyerték meg a Nemzetek Kupáját, de most egymás ellen mentek: Schumacher meglepően nagy fölénnyel, 1,4 másodperccel verte az uralkodó F1-es világbajnokot. Így a négy között összejött az újoncok (Ogier, Tomczyk) és a legendák (Schumacher, Kristensen) párbaja.

Ogier az Audi R8-cal ismét bebizonyította, hogy túraautó-versenyzőnek sem lenne utolsó, hiszen a B-csoportban összehozott párbajuk után most is nagyon magabiztosan verte meg a DTM bajnokát. A másik elődöntőn két legenda csapott össze KTM-mel. Schumacher az első kör után jobban állt, aztán egy kicsit hibázott, Kristensen pedig a helyi közönség megdöbbenésére mindössze egy századdal nyert Schumacher előtt.

A döntőben elvileg nagy izgalmakra lehetett volna számítani, hiszen itt már eleve két nyert futam után párbaj után hirdetnek győztest. A nagy küzdelem azonban elmaradt, ugyanis az első kört Ogier a ralihoz közelebb álló szöcskével simán nyerte. A szervezők a második körben minden esélyt megadtak Kristensennek a felzárkózásra, hiszen azzal az Audi R8-cal futottak ki a pályára, amelynek a kifejlesztésében a dán is részt vett az Audi gyári versenyzőjeként. Ogiernek azonban nem volt oka az izgalomra, hiszen a korábbi összecsapások során talán pont ezzel az autóval volt a legmagabiztosabb. Ezt végül újabb magabiztos győzelemmel be is bizonyította, így meglepően nagy különbséggel simán nyerte a Bajnokok Tornáját.

Forrás: AFP
Kristensen (balra) ünnepelteti a győztes Ogiert, aki nagyon simán verte a dán klasszist

A versenyzők között csak laza évzáróként számon tartott Bajnokok Tornáját tehát az újonc Sebastien Ogier nyerte, aki ismét bebizonyította, hogy méltó utódja lehet Sebastien Loebnek. A francia már a Volkswagen WRC csapatának tagjaként utazott el a rendezvényre, a németeknek talán ez jelenthetett némi vigaszt azok után, hogy a német versenyzők nem jutottak a döntőig. Kristensen sem lehet teljesen boldog, hiszen az előző napi döntő után itt is "csak" a második helyen végzett, míg Schumacher csak arra lehetett büszke, hogy ő jutott a legtovább az F1-es versenyzők közül.