Vágólapra másolva!
Heikki Kovalainen jól érzi magát a Lotusnál, csak akkor hagyná el az istállót, ha egy élcsapat hívná. A Renault-nál és a McLarennél eltöltött évek után ismét van önbizalma.

Bár az elmúlt két évben nyújtott remek teljesítménye után állítólag több csapat is megkörnyékezte, Heikki Kovalainen nem hajlandó eligazolni a Lotustól. A finnek 2012-re is érvényes szerződése van a csapattal, a megállapodás szerint azonban bizonyos feltételek mellett elhagyhatná az istállót. A Brazil Nagydíj hétvégén a csapatfőnök, Tony Fernandes kijelentette, ragaszkodik Kovalainen megtartásához, most pedig a finn erősítette meg, hogy csak különleges ajánlat esetén fontolná meg a váltást.

"Tisztességesnek kell lennem Tonyval szemben. Tavaly azért hosszabbítottam meg további két évvel a szerződésemet, mert tudtam, hogy egy év nem lenne elég ennél a csapatnál" - nyilatkozta az Autosportnak. "Már aláírtam a következő szezonra, és őszintén szólva egy igazi élcsapat érdeklődésére lenne szükség ahhoz, hogy egyáltalán megemlítsem a témát Tonynak."

"Ha legjobb csapatok egyikénél ajánlanának fel egy ülést, biztos vagyok benne, hogy Tony ezt mondaná: 'vállald el!'" - folytatta Kovalainen, aki elárulta, egyik alakulattal sem folytatott tárgyalásokat. "Egy középmezőnybe tartozó csapathoz viszont nem szeretnék szerződni. A Lotus Caterhamként előreléphet a következő szezonban, és örülök, hogy ennek a részese lehetek."

Kovalainen a csapat debütálása, a 2010-es szezon kezdete óta tagja a csapatnak, és bár pontot még sem neki, sem csapattársának, Jarno Trullinak nem sikerült szereznie, a másik két új istállót - a Virgint és a Hispaniát - egyértelműen maguk mögé utasították. "Jelenleg nem is találhatnék ennél jobb helyet magamnak, nagyszerű a csapat támogatása. Úgy érzem, a teljesítményemnek köszönhetően sikerült megszilárdítanom a helyem itt - nemcsak azért, mert jó barátok vagyunk Tonyval, hanem az eredményeim miatt is" - jelentette ki a finn.

Kovalainen 2007-ben, a Renault színeiben mutatkozott be a Forma-1-ben, a következő két szezonban pedig a McLarennél versenyzett. Lewis Hamilton csapattársaként azonban nem tudott érvényesülni, a két év alatt csupán egy futamgyőzelmet aratott, a 2008-as Magyar Nagydíjon. "Teljesen elvesztettem az önbizalmamat, és úgy éreztem, vissza kell térnem a kiindulási ponthoz, hogy visszaszerezhessem. Most újra van önbizalmam, és minden pozitív irányba halad" - mondta a finn, aki bízik benne, hogy a Lotus folytatja a fejlődést, így jövőre már a középmezőnyben harcolhat.