Vágólapra másolva!
A két nagy név nem először került egymással konfliktusba a pályán, de a hétszeres világbajnok ezúttal Ayrton unokaöccsével akadt össze Brazíliában. Jogosnak is tartja Bruno büntetését.

Michael Schumacher úgy véli, a Brazil Nagydíj sportfelügyelői jogosan büntették meg Bruno Sennát, akivel összeütközött a futam 10. körében. A Mercedes német versenyzője szokásával ellentétben rosszul rajtolt, és éppen a 10. helyet akarta visszavenni Sennától a célegyenes végén, a brazil azonban túl későn lépett a fékre, s amikor Schumacher elkezdett kanyarodni, összekoccantak. A két autó néhány másodperccel később a Senna S-ben is egymáshoz ért, a Mercedes balhátsó kereke ekkor kapott defektet.

Schumachernek csigatempóban kellett körbevánszorognia a pályán, hogy új gumikat kaphasson, s mire visszatért, már körhátrányban volt az élen álló Sebastian Vettelhez képest. Úgy vélte, a baleset elkerülhető lett volna, ha Senna "a saját ívét" követi. "Kár volt érte, hogy egyesek még kicsit tapasztalatlanok, de megesik az ilyesmi" - mondta a német. "Különben szerintem szép versenyünk lehetett volna, értékes pontokkal a végén."

Senna ugyanakkor a BBC-nek úgy nyilatkozott, nem tartja jogosnak a büntetését, amely sok külső megfigyelő szerint is tipikus versenybaleset volt. Hozzátette, hogy a két koccanás közül feltehetően az elsőért ítélték a bokszutcai áthajtásra. A Renault vezető versenymérnöke, Alan Permane azt mondta: "Bruno ütközése Michaellel versenybalesetben tűnt, ezért meglepődtünk a büntetésen, de természetesen elfogadjuk a sportfelügyelők döntését." Később a 2. helyen célba érő Vettelhez hasonlóan Senna is váltóproblémákkal kezdett küzdeni, és Schumacher a 39. körben újra utolérte Renault-ját ugyanott, a célegyenesben - az előzés akkor már gond nélkül lezajlott.

Bruno Senna és Michael Schumacher koccanása Interlagosban

Míg csapattársa, Nico Rosberg végig balanszproblémákkal küzdött, és kímélnie kellett a túlmelegedő gumikat, Schumacher a balszerencsés epizód után erősebb tempót diktált nála. A leggyorsabb körök listáján 5. lett, sőt, az utolsó körben megfutotta az egész verseny legjobb részidejét a pálya harmadik szektorában, amit a Mercedes sportprogramjának főnöke, Norbert Haug félig-meddig tréfásan biztató előjelként könyvelt el a következő szezonra.

"Az ütközést követően csak annyit tehettem, hogy igyekeztem minél keményebben küzdeni, és bíztam az esőben, amely sohasem érkezett meg" - mondta Schumacher. "Az első etapban, az incidens után az autóm nem volt igazán kiegyensúlyozott, nagyon túlkormányzottnak éreztem. Sajnos ezen a bokszkiállásnál sem tudtunk változtatni, ezért a második etapban is rossz volt a balansz, az utolsóban viszont megjavult."

A jövő január 3-án már a 43. születésnapját ünneplő Schumacher nem most először keveredett konfliktusba Sennával a pályán - igaz, kezdetben még nem Bruno, hanem a nagybátyja, Ayrton volt az ellenfele. Amikor például csaknem húsz esztendővel ezelőtt, az 1992-es Francia Nagydíj rajtját követően kilökte a háromszoros világbajnokot, Bruno csupán kilenc éves volt. Schumacher akkor az ütközés után folytatni tudta a küzdelmet, de később hátulról megtorpedózta Stefano Modenát, s ezúttal már kiesett. Alig tért vissza a bokszba, a dühös Senna máris félrevonta, hogy a kamerák kereszttüzében alaposan leteremtse.

Schumacher és Ayrton Senna konfliktusa az 1992-es Francia Nagydíjon

Az alábbi videón pedig az 1993-as Brit Nagydíj részlete látható, amelyen Senna bemutatja tipikusan kíméletlen védekezési stílusát Alain Prost, majd Schumacher ellen. A fiatal németnek végül sikerült megelőznie a brazil legenda McLarenjét, csapatfőnöke, Flavio Briatore azonban láthatóan nem volt kibékülve Senna manővereivel.

Prost, majd Schumacher előzi Sennát 1993-ban, Silverstone-ban