Vágólapra másolva!
A köztiszteletben álló Dave Ryan, aki Lewis Hamilton két évvel ezelőtti hazugságügye miatt távozott a McLarentől, a Renault megfigyelőjeként utazott el Brazíliába.

Elképzelhető, hogy Dave Ryan, a Forma-1 egyik legismertebb figurája, aki előzőleg 35 évig dolgozott a McLarennél, több mint kétéves kihagyás után a Renault színeiben tér vissza, a Brazil Nagydíjon ugyanis az enstone-i istálló vendégeként van jelen.

Az 57 esztendős új-zélandi szakember a 2009-es Ausztrál Nagydíjig a McLaren csapatmenedzsere volt, utána azonban leváltották. Az volt ellene a vád, hogy a verseny leintését követő percekben ő utasította Lewis Hamiltont: a sportfelügyelői meghallgatáson tagadja le, hogy szándékosan, a csapat rádión érkező utasítására engedte el Jarno Trullit egy Safety Car-fázisban. Mivel emiatt úgy tűnt, mintha Trulli éles előzést hajtott volna végre a biztonsági autó mögött, utólag 25 másodperces büntetéssel sújtották.

Utóbb azonban kiderült, hogy Hamilton önként állt félre előle, ezért a McLarent a sportfelügyelők félrevezetése címén egy évre felfüggesztett, háromversenyes eltiltásra ítélte a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa. A botrány miatt Martin Whitmarsh csapatfőnök is felajánlotta a lemondását, amit a McLaren nem fogadott el, pedig Ryant sokan csak bűnbaknak tartották.

Forrás: AFP
Mika Häkkinen és Dave Ryan még 1999-ben

Az utóbbi időben Ryan a Renault istálló tulajdonosánál, a Genii Capitelnél dolgozott tanácsadóként. "Úgy vélem, a McLarennél szerzett értékes tapasztalatai hasznunkra lennének" - mondta a csapatot irányító Eric Boullier az Autosportnak. "Azért jött el, hogy megismerkedjen velünk és bepillantást nyerjen a működésünkbe."

A Renault-nak szüksége van csapatmenedzserre, mivel idén kettőt is elvesztett: nyáron Steve Nielsen, majd nemrég az utódja, John Wickham is a távozás mellett döntött.