Vágólapra másolva!
Miután a tavalyi Brazil Nagydíj hétvégéjén Jenson Button autóját fegyveresek támadták meg, idén állandó rendőri kísérettel próbálják garantálni a pilóták biztonságát. A brit szerint a futam ettől függetlenül a versenynaptár fontos része.

A világ ötödik legnépesebb országának számító Brazíliában - a többi dél-amerikai országhoz hasonlóan - hatalmas különbségek mutatkoznak a különböző társadalmi rétegek életkörülményei között. A lakosság szegényebb tagjai közül sokan bűnözéssel, erőszakkal próbálják biztosítani a megélhetésüket, a különböző bűncselekmények mindennaposak a Brazil Nagydíjnak helyet adó Sao Paulóban is.

Tavaly Jenson Button testközelből is megtapasztalhatta a tizenegymillió lakosú város veszélyeit, a pályától a szállodáig vezető úton ugyanis hat fegyveres férfi tartóztatta fel azt a Mercedest, amelyben édesapjával és menedzserével utazott. A hasonló incidensek esetére külön kiképzett sofőrnek köszönhetően végül biztonságban sikerült távozniuk a helyszínről, Button azonban elárulta, hogy ebben az évben nagyobb figyelmet fordítanak a pilóták biztonságára.

"Idén jobb lesz a biztonság" - jelentette ki a Times magazinnak nyilatkozva. "Azt hiszem, Brazíliában mindegyik versenyző saját rendőri kísérettel közlekedik majd, és ennek így is kell lennie. Kár, hogy ilyen incidensek történnek, miután elhagytuk a pályát - azt hiszem, ez a társadalmi különbségek következménye."

Forrás: McLaren
Forrás: McLaren

Button szerint várható volt, hogy előbb-utóbb egy versenyző lesz a támadások célpontja, a múltban ugyanis már több, a Forma-1-ben dolgozó személyt is kiraboltak. "A többiekre is gondolnunk kell, hiszen nem mindenkit kísérnek majd rendőrök" - magyarázta. "Minden évben történik valami a szerelőkkel vagy a mérnökökkel - mindig akad valaki, akit fegyveresek feltartanak, és elveszik a táskájukat."

A brit a tavalyi élmények ellenére nem fél visszatérni Brazíliába, szerinte szükség van a Forma-1-et 1972 óta vendégül látó ország nagydíjára. "Nagyon szeretem ezt a versenyt. A pálya nagyszerű, egyike a régi, remek helyszíneknek. Semmit nem változott, amióta a Forma-1-ben versenyzem. Az ilyen típusú pályákat szeretjük. Örülök, hogy a versenynaptár része, remélem, az is marad. A helyiek rendkívül szenvedélyesek, a pálya történelme is lenyűgöző" - lelkendezett Button, aki 2009-ben Interlagosban zsebelte be a világbajnoki címet, idén pedig első brazíliai győzelmét is szeretné megszerezni.