Vágólapra másolva!
A rendezők első ízben ismerték el nyilvánosan, hogy a 2012-re tervezett első USA Nagydíj Austinban legalább egy évet csúszik. Állítólag a költségvetés fele hiányzik, ki sem fizették Ecclestone-t.

Egyre csökken az esélye, hogy az USA 2012-ben visszatér a Forma-1 körforgásába, miután pénteken a texasi verseny szervezői is nyíltan elismerték: a helyzetük jelenleg bizonytalan. Azt remélik, hogy egy éves csúszással ugyan, de a nagydíjat mégis megrendezhetik majd.

Bernie Ecclestone nyilatkozatára reagálva, amelyben célzott rá, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) törölni fogja az amerikai fordulót a versenynaptár következő változatából, az austini Circuit of the Americas (COTA) elnöke, Steve Sexton azt mondta: "Izgatottan vártuk a 2012-es USA Nagydíjat, de most úgy tudjuk, Mr. Ecclestone szeretné áttenni 2013-ra a versenyt."

"Tudjuk, hogy az amerikai piac fontos a csapatok és szponzoraik számára, és a 2013-as dátum több időt biztosítana a Circuit of the Americas elkészüléséhez."

A pálya építését a héten leállították, mivel a COTA és a rendezési jogok tulajdonosa, a Tavo Hellmund által irányított Full Throttle Productions nem tudott megegyezni egymással. "Késő tavasszal a partnereknek eltérő elképzelésük alakult ki arról, hogy milyen irányba kellene továbbhaladnunk" - mondta. "Ez előfordul, ilyenkor nem feltétlenül van igaza bármelyik félnek is. A jelenlegi feszültség azonban akkor alakult ki, bár ez még nem ok arra, hogy a projekt befulladjon."

Hellmund hozzátette, hogy jelenleg nem rendelkeznek a verseny megrendezéséhez szükséges szerződéssel, mert "számtalanszor" elmulasztották teljesíteni az Ecclestone-nal szembeni anyagi kötelezettségeiket. A kérdésre, hogy ennek mi volt az oka, azt felelte: "Az igazat megvallva a pénzügyi vonatkozások sohasem tartoztak rám. Ha rendelkeztem volna a szükséges fedezettel, akkor tizennyolc hónappal ezelőtt eleve nem adom át másnak a projekt nagy részét."

"Nagyon hálásnak kell lennünk Mr. Ecclestone-nak. Május óta több téren megszegtük a szerződésünkben foglaltakat. Ő számtalan levelet küldött nekünk, ezekről mindannyian tudtunk, és tisztában voltunk a megoldással is, mégsem tettünk semmit."

Forrás: Red Bull
Forrás: Red Bull

Hellmund azt állította, hogy nem fizették ki Ecclestone-nak a jogdíj esedékes részleteit, mert a projekt kezdettől fogva "alulfinanszírozott" volt. "Ez senkit nem ér meglepetésként" - mondta. "Nem hiszem, hogy bárkinek szégyellnie kellene magát emiatt. Ha csak 150-200 millió dollárból gazdálkodhatunk, amikor 300 millió dollárra lenne szükségünk, az jelentős különbség. De ismét hangsúlyoznom kell, hogy ebben nekem nincs szerepem."

Ha az austini versenyt 2013-ban rendeznék meg először, az abból a szempontból balszerencsés lenne, hogy a tervek szerint abban az évben kerül sor az első Amerikai Nagydíjra is a New Jersey-ben kialakított utcai pályán, s ez nézőket vonhat el Texastól. Erre már az állami számvevőszék vezetője, Susan Combs is felhívta a figyelmet a héten, hangsúlyozva, hogy az austini pályának beígért támogatást csak utólag fogják kifizetni, előtte pontosan feltérképezve a nagydíjnak a helyi gazdaságra gyakorolt serkentő hatását.