Vágólapra másolva!
Egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy 2012-ben megrendezik az USA Nagydíjat Austinban: az építési munkálatokat leállították, és a versenynek jelenleg nincs szerződése.

A Forma-1-es sorozat 2012 novemberében látogatna el a texasi Austinba, a verseny megrendezése körüli bonyodalmak miatt azonban könnyen elképzelhető, hogy törölni kell az USA Nagydíjat a jövő évi versenynaptárból. A szervezők és a promóter közti huzavona eredményeként a pálya területén szünetelnek az építési munkálatok, Bernie Ecclestone szerint pedig jelenleg nincs is érvényes szerződése a nagydíjnak.

A verseny megrendezési jogát eredetileg a Tavo Hellmund tulajdonában lévő Full Throttle Productions birtokolta, Ecclestone azonban elárulta, hogy a promóterrel kötött szerződés a közelmúltban érvénytelenné vált, így törölni kellett - így jelenleg a Circuit of the Americas (COTA) tulajdonosaival próbálnak megegyezni, eddig eredménytelenül.

"Volt egy megállapodásunk a Full Throttle Productionsszal" - magyarázta a Press Associationnek. "Már mindent aláírtunk és lepecsételtünk, de folyamatosan ki kellett tolni a határidőt különböző hitellevelek és egyéb dolgok miatt, amiket el kellett volna küldeniük nekünk. De semmi nem történt."

"Utána megjelentek a COTA emberei, és azt mondták, hogy szeretnék elrendezni a dolgokat, de problémájuk van Tavóval. Közölték, hogy ők a pálya tulajdonosai, és szeretnének velem megállapodni" - folytatta Ecclestone. "Mondtam nekik, hogy Tavóvál rendezzék el a szerződést, és azt válaszolták, hogy ezt meg is fogják tenni. Most azonban már nem lehetséges ez, Tavo szerződését ugyanis töröltük, mivel megszegte a benne foglaltakat."

Ecclestone utalt arra, hogy Hellmund szándékosan hagyta veszni a szerződést. "Hat hónapot vártunk arra, hogy megoldódjon a helyzet. Pontosan tudja, hogy miért kellett törölni a szerződést, és elégedett ezzel" - jelentette ki az F1 kereskedelmi jogait birtokló üzletember. Ecclestone most a pálya tulajdonosaival próbál megállapodni, ők azonban még nem küldték el neki a hitellevelet, amely biztosítaná, hogy képesek lesznek kifizetni a futam rendezési díját.

"Arra várunk, hogy garantálni tudják a pénz kifizetését. Ezt egy hitellevélen keresztül tudják intézni, melyet általában egy bank állít ki. Ha a szervezőknek nincs pénzük, nehéz lesz számukra a hitellevél megszerzése - így azonban nem kötünk velük szerződést" - jelentette ki Ecclestone.

A pálya tulajdonosai egy keddi közleményben kijelentették, hogy a pályán zajló építési munkálatokat a szerződés elrendezéséig leállítják. A COTA egyik alapítója, Bobby Epstein elárulta, aggódnak a nagydíjért. "Hatalmas összegeket költöttünk arra, hogy felkészüljünk a Forma-1-es és a MotoGP futamok megrendezésére, de nagyon aggódunk, hiszen a szerződéskötések kudarcba fulladtak" - nyilatkozta, majd hozzátette, már százezernél is több rajongó érdeklődött a F1-es futamra szóló jegyek iránt.

A 2012-es Forma-1-es versenynaptárat a Motorsport Világtanács (WMSC) december 7-én teszi hivatalossá - Ecclestone szerint ha addig nem sikerül szerződést kötni az austini pályával, "száz százalék, hogy törölni fogják".