Vágólapra másolva!
A Forma-1-es visszatérését tervező Romain Grosjean úgy gondolja, rengeteget fejlődött 2009-es debütálása óta. A francia a Renault mellett más csapatokkal is tárgyal.

Az idény utolsó két futamán Romain Grosjean lehetőséget kap a Renault-tól arra, hogy a pénteki első szabadedzéseken vezesse a csapat egyik autóját. Az idei GP2-es bajnok fontos tapasztalatokat szerezhet a két gyakorláson, ami tervei szerint hozzásegíti ahhoz, hogy 2012-ben ismét versenyzőként induljon a Forma-1-ben.

A 25 éves Grosjean a 2009-es Európa Nagydíjon, Nelson Piquet menesztése után debütált a Renault-nál, a csapatnál uralkodó helyzet azonban nem volt ideális a bemutatkozáshoz, akkor robbant ki ugyanis a 2008-as Szingapúri Nagydíj körüli botrány. A fiatal francia dolgát az sem könnyítette meg, hogy a kétszeres világbajnok Fernando Alonso csapattársaként kellett volna meggyőző teljesítményt nyújtania, és hét futam alatt még pontot sem szerzett.

"A 2009-ben kapott lehetőség furcsa volt, valami nem volt az igazi" - nyilatkozta az Autosportnak Grosjean, aki azt is elárulta, hogy a jelenlegi menedzsment mellett sokkal jobban érzi magát a Renault-nál. "Akkor nem tudtam nemet mondani arra a lehetőségre, de nem ez volt a legjobb módja az F1-es debütálásomnak."

2010-ben Grosjean nem kapott újabb lehetőséget a Renault-tól, ezért a szezon második felében visszatért a GP2-be, ahol az idén meggyőző fölénnyel megszerezte a bajnoki címet. Szerinte az elmúlt két év hasznos volt a pályafutása szempontjából.

"Amikor az ember nehéz időszakon megy keresztül, sokat tanul, és úgy gondolom, most már felkészültebb vagyok. Mindig nehéz 100 százalékosan felkészültnek lenni a Forma-1-re, mert ez minden máshoz képest hatalmas lépés. Az előző alkalomhoz mérten azonban most 100 százalékkal felkészültebb vagyok" - jelentette ki. "Ez az időszak segített abban, hogy megváltozzak és erősebb legyek, így válhattam azzá, aki ma vagyok. A GP2-es szezonom nagyon jól sikerült, és megfigyelhető, hogy olyan területeken is javultam, ahol korábban talán nem voltam elég erős."

Grosjean célja egyértelműen az, hogy 2012-ben a Forma-1-ben versenyezzen, de nem biztos, hogy erre a Renault-nál lesz lehetősége. Nemcsak a jelenlegi két versenyző, Vitalij Petrov és Bruno Senna ellen kell kiharcolnia a szerződést, hanem Robert Kubica visszatérésével is számolnia kell.

"Kicsit korai még bármit is mondani, de jelenleg Robert helyzete a kulcskérdés. Mindannyian reméljük, hogy felépül, de egyelőre semmit nem tudunk mondani a következő szezonról" - ismerte el a francia. "Néhány csapattal már beszéltünk, és jelenleg is kapcsolatban állunk velük. Még semmi sem biztos, mindenkinek türelmesnek kell lennie."