Vágólapra másolva!
Bár a Forma-1 mezőnye tisztában van a sportággal járó veszélyekkel, megdöbbentette őket Dan Wheldon és Marco Simoncelli halálos balesete. Michael Schumacher szerint soha nem lehet tökéletes biztonságot elérni.

Az elmúlt hetekben két halálos baleset rázta meg az autó- és motorsport világát: a két héttel ezelőtti, Las Vegasban rendezett Indycar versenyen a széria 2005-ös bajnoka, a kétszeres Indy 500-győztes Dan Wheldon vesztette életét, múlt hétvégén pedig a MotoGP egyik legnagyobb tehetsége, Marco Simoncelli halt bele a Malajziai Nagydíjon elszenvedett sérüléseibe.

A két világhírű sportoló halála természetesen a Forma-1 mezőnyét is megdöbbentette, közülük ráadásul többen személyesen is ismerték őket. Jenson Button gokartos pályafutása alatt számtalanszor versenyzett a szintén angol Wheldon ellen. "Az utóbbi időben nem volt olyan közeli a kapcsolatom Dannel, mint korábban, hiszen legutóbb 1998-ban versenyeztünk együtt. Legutóbb tavaly láttam, de nyolcéves kora óta ismertem, akkor versenyeztünk először egymás ellen" - nyilatkozta az Autosportnak Button.

"Ahogy hazaértem Koreából, hallottam a híreket Dan Wheldon balesetéről. Múlt héten pedig a kanapén ültem, és néztem a MotoGP futamot, amikor Marco balesete történt" - nyilatkozta Sebastian Vettel, aki Simoncellit nem csak a televízióból ismerte. "Nem voltunk közeli barátok, de ismertem őt, tavaly találkoztunk. Borzalmas volt várni a hírekre - amikor ilyen sokáig nem tudjuk meg, mi történt, az általában nem jó jel."

"Mindannyian kockázatot vállalunk, amikor autóba vagy motorra ülünk. Ennek ellenére szeretjük ezt a sportot és a vele járó izgalmat" - magyarázta Vettel, aki tudja, hogy a Forma-1-ben sem lehet kizárni a hasonló baleseteket. "Szerintem mindig arra kell törekednünk, hogy növeljük a biztonságot. Sokszor kapunk olyan kritikákat, hogy az autók túl messze vannak egymástól, a bukóterek pedig túl nagyok. De mi nem szeretnénk olyan helyzetbe kerülni, mint az Indycar és a MotoGP az elmúlt hetekben."

Fernando Alonso szerint a versenyzők tisztában vannak a veszéllyel, de a pályára hajtva nem fognak a tragédiákra gondolni. "Nem akkor vannak hatással ránk, amikor autóba ülünk, hanem a hétköznapokban" - nyilatkozta. "Nagyon szomorú időszakon vagyunk túl. Dan balesetét a híradóban láttam, utána két-három napig alig tudtam magamhoz térni. A MotoGP futamot élőben néztem, még hétfőn is nehezen tudtam elhinni, ami történt. Sajnos még mindig előfordul az ilyesmi."

A 42 éves Michael Schumacher az egyetlen aktív versenyző Rubens Barrichello mellett, aki részt vett az 1994-es San Marinó-i Nagydíjon, ahol Ayrton Senna és Roland Ratzenberger szenvedett halálos balesetet. Szerinte az autósport minden erőfeszítés ellenére mindig veszélyes marad. "Azt hiszem, a teljes biztonságot lehetetlen elérni, és ez az élet minden területére vonatkozik. Igen, az autóversenyzésben több a kockázat, de a biztonság hatalmasat fejlődött. Ha ennek ellenére történik valami , akkor az a véleményem, hogy a sors akarta így - a sorsával pedig előbb-utóbb mindenkinek szembe kell néznie" - vélekedett. "Nagyon megrázott, ami a két versenyzővel történt, de sajnos azt kell mondanom, hogy ilyen az élet."

Az Indiai Nagydíjon több versenyző különleges sisakot viselt Wheldon vagy Simoncelli tiszteletére.