Vágólapra másolva!
Bár egyesek szerint a 2013-tól megrendezésre kerülő New Jersey-i futam miatt veszélybe kerülhet az austini verseny állami támogatottsága, a texasi kormányzat tagadja ezt.

New Jersey kormányzója, Chris Christie egy keddi sajtótájékoztatón hivatalosan is bejelentette, hogy a 2013-as szezontól kezdve az általa irányított állam is részese lesz a Forma-1-es versenynaptárnak. Az Egyesült Államokban legutóbb 2007-ben, Indianapolisban rendeztek nagydíjat, a jövőben azonban évente kétszer is ellátogat a mezőny az országba - az ugyanis már korábban bizonyossá vált, hogy az F1 2012-ben, a texasi Austinban épült versenypályán tér vissza az országba.

A New Jersey-i, öt kilométeres utcai pálya vonalát New York közvetlen közelében, a Hudson folyó mentén alakítják majd ki, a háttérben pedig a manhattani felhőkarcolók lesznek láthatók. A futamnak helyet adó West New York polgármestere, Felix Roque nagy reményekkel várja a nagydíjat, amelyre évente körülbelül százezer nézőt várnak. "Ez hihetetlen" - nyilatkozta a BBC-nek. "Az egész térségben gazdasági fellendülést eredményezhet a verseny."

A bejelentés után felvetődött, hogy az új pálya esetleg negatív hatással lesz-e az austini nagydíj megrendezésére. Texas állam évente 25 millió dollárral támogatja a nagydíjat, azonban felmerült, hogy a második amerikai futam megjelenésével ez a pénzforrás megszűnik - bár a texasi számvevőszék vezetője, Susan Combs ezt tagadja.

"A New Jersey-i futam nem lesz kihatással az austini versenyre" - nyilatkozta Combs szóvivője az American Statesman című helyi lapnak, majd hozzátette, a munkálatokra szánt összeg csak akkor került volna veszélybe, ha mindkét amerikai futamot Texas államban rendeznék. Az austini versenyt ellenző ügyvéd, Bill Aleshire viszont más véleményen van: szerinte azzal, hogy New Jersey is képbe került, Austin elvesztette jogosultságát az állami támogatásra. "Államunk törvényei szerint a Texas által nyújtott támogatás csak akkor elérhető, ha itt rendezik meg az egyetlen F1-es futamot az Egyesült Államokban" - mondta.

A hosszú ideig a Forma-1-ben dolgozó Tony Jardine szerint mindkét amerikai futamra szükség van, hiszen az ország ellentétes részein megrendezett versenyek különböző közönségeket fognak vonzani. "Szerintem egy New Yorkban rendezett futam nagyon jót tehet a sportágnak. A texasi verseny a déli államokban élők érdeklődését keltheti fel az F1 iránt, a New Jersey-i pálya pedig sok új lehetőséget teremthet északon" - idézi Jardine-t a The Guardian.

Mivel a Texasban rendezett futam az USA Nagydíj nevet kapja, a hírek szerint New Jersey-ben valószínűleg Amerikai Nagydíj néven rendezik majd a futamot.