Vágólapra másolva!
Bevallása szerint életének egyik legrosszabb döntése volt, hogy a 2008-as szexbotrányban nem védte meg az FIA egykori elnökét, akit szívesen látna újra a szervezet élén.

Bernie Ecclestone elismerte, hogy szívesen látná újra a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) élén az egykori elnököt, Max Mosley-t, aki közvetve a 2008-as szexbotrány miatt vesztette el mandátumát.

Mosley 1991-től irányította az akkori autósportszövetséget, a FISA-t, majd 1993-tól az FIA-t is. A pályafutását végig kemény bírálatok kísérték a Forma-1 reformjára irányuló, sokak által autokratikusnak tartott törekvései miatt, az Ayrton Senna halálát követően a versenyzők biztonságáért tett erőfeszítéseit azonban mindenki elismerte.

Ám amikor 2008-ban a News of the World című brit bulvárlap egy olyan szexpartijáról közölt rejtett kamerával készített felvételeket, amelyeknek náci színezetet tulajdonítottak, Mosley helyzete megrendült. Bár az FIA közgyűlésében közvetlenül ezután megtartott bizalmi szavazásból még győztesen került ki, majd a News of the World ellen is pert nyert, Mosley 2009-ben nem indult újra az elnökválasztáson.

Akkoriban régi barátja és szövetségese, Ecclestone sem állt ki mellette, amit saját bevallása szerint azóta megbánt. "Életem egyik legrosszabb döntése volt, amelyet máig szégyellek, hogy nem védtem meg Max Mosley-t, amikor bajban volt" - mondta az Auto Motor und Sportnak. "Erre semmilyen mentségem nincs."

"Azért követtem ezt a hibát, mert sokan - nagy cégek és bankok vezetői meg döntéshozói - győzködtek arról, hogy a körülmények ismeretében Maxnek távoznia kell. Ezzel erősen és rossz irányba befolyásoltak, így nem támogattam őt."

Ecclestone hozzátette, hogy az FIA mostani elnökével, az egykori Ferrari-főnök Jean Todttal is ki van békülve. "Maxtől személyesen kértem bocsánatot, és az FIA Motorsport Világtanácsa előtt már nyilvánosan is megkövettem" - mondta. "A jelenlegi elnökkel, Jean Todttal sincs problémám, de örülnék neki, ha Max visszatérne."

Forrás: AFP
Forrás: AFP