Vágólapra másolva!
Amíg Vettel és Button egymással csatázott, Di Resta négy helyet javított. Schumacher ismét nagyot rajtolt, de Alonso miatt nem tudott Webber elé beférni.

Ahhoz képest, hogy Sebastian Vettel mindössze egy pont begyűjtéséért utazott Szuzukába, meglepően kemény volt a Japán Nagydíj rajtjánál. Az immár kétszeres világbajnok német pár pillanatra megfeledkezett arról, hogy számára a legfontosabb dolog a biztos célba érés, ezen a napon minden kockázatot kerülnie kellett volna. Ehhez képest a rajt utáni másodpercekben olyan vehemenciával terelte le Jenson Buttont a fűbe, mintha minden ezen az egy előzésen múlott volna.


Vettel manővere túl kockázatos volt

Vettel manővere két szempontból is veszélyes volt. Egyrészt: ha Button nem ennyire előzékeny és összeérnek, akkor minden bizonnyal ezzel a manőverrel mindkettejük versenyének vége lett volna. De a németnek arra is gondolnia kellett volna, hogy ezért akár meg is büntethetik (a felügyelők hozzáállása az ilyen esetekhez változó), egy áthajtásos bokszutca-látogatás után pedig a mezőny közepébe bekeveredve sokkal nehezebb dolga lett volna, nagyobb a kockázat. Végül megúszta, köszönet érte Buttonnak, aki a döntő pillanatra visszavette a gázt és a kitért a fűre, így azonban Lewis Hamilton is megelőzte.

A suzukiai rajt Hamilton autójából

Hamiltont ezért meg is lehet dicsérni, hiszen jól jött el a rajtrácsról (a pálya tisztább oldaláról ez kötelező volt), de utána is jól mozgott a két fiú mögött, Button ritmusvesztésére kiválóan csapott le. Mögöttük a két Ferrari meglepően békésen intézte el a rajtot: bár az elindulás pillanatában úgy látszott, hogy a koszosabb részről rajtoló Felipe Massa helyet veszít, de az első kanyarig kitartott, fej-fej érkeztek meg. Fernando Alonsónak valamiért kívülről nem volt kedve kakaskodni, így a kanyar végén kicsit visszavett, inkább besorolt Massa mögé.

Forrás: AFP
Button nehezményezte, hogy a fűből kellett visszajönnie

Akkor még nem is tudhatták, hogy Michael Schumachernek ez lett a veszte, a hétszeres világbajnok ismét nagyon jól rajtolt. A beragadó Kamui Kobajasi mellett úgy ment el, mint egy rakéta, majd kívülről Mark Webbert támadta. Láthatóan ő végigfordulta volna a külső íven az egyes kanyart Webber mellett, de a belassuló Alonso útban volt, el kellett vennie a gázt, így Webber jobb helyzetbe került.

Forrás: AFP
Schumacher már Webber előtt, de mégsem sikerült az előzés

Kobajasi beragadása alaposan megkavarta a helyzetet, a két Lotus Renault jobbról beugrott a japán mellé, de ők sem gyorsultak el jól. Pechére Sutil is itt szeretett volna előzni, kicsit bergadt a Renault-k mögé, míg a csapattársa ennél sokkal leleményesebb volt. Paul Di Resta meglepően jól tudott megindulni a koszosabb oldalról (12. hely), majd amikor észrevette a torlódást maga elé, kiváló érzékkel vágott át a balra, és lelkesen nyomhatta a KERS-t. Egy pillanat alatt átugrotta Kobajasit, az egymással udvariaskodó két Renault és a mögéjük beszoruló Sutilt is. Di Resta ezzel az év egyik legszebb rajtját produkálta.