Vágólapra másolva!
A Ferrari Szuzukában ismét az elsőségért harcolt, Alonsónak még Vettelt is sikerült megelőznie. A csapat ezúttal nem szenvedett annyira a keményebb gumikon.

A Ferrari a júliusban rendezett Német Nagydíj óta nem ért el olyan jó eredményt, mint most Szuzukában. Fernando Alonso a nürburgringi futamhoz hasonlóan ismét csak néhány másodperccel maradt le a győzelemről, ráadásul sikerült maga mögé utasítania Sebastian Vettel Red Bullját. Pat Fry technikai igazgató szerint ebben szerepet játszott az is, hogy a keményebb keverékű gumikat ezúttal egészen könnyen munkára tudták fogni, az abroncsok viszonylag hamar elérték üzemi hőmérsékletüket. Azért a helyzet nem volt tökéletes, ahogyan arra Alonso is rámutatott.

"A többiek nagyon gyorsak voltak az első 5-6 körben, de utána elég jól fel tudtunk zárkózni hozzájuk" - mondta a spanyol, aki abban bízik, hogy jövő hétvégén, a Koreai Nagydíjon ismét a győzelemért, vagy legalább a dobogós helyezésekért harcolhatnak majd. Alonso szerint a Japánban mutatott teljesítményük alapján van erre esélyük: "Ma a lehető legtöbbet hoztuk ki magunkból, nagyon közel jártunk a futamgyőzelemhez" - mondta, majd hozzátette: "Ez a dobogós helyezés jó motiváció a szezon utolsó négy futamára."

Forrás: Ferrari

Felipe Massának sokkal kevesebb oka volt az örömre, a 7. helyen végző brazilnak szinte semmi sem akart összejönni. Az első időveszteséget egy túl későn lebonyolított kerékcsere miatt szenvedte el, majd önhibáján kívül összekoccant Lewis Hamiltonnal, és a sérült autóval már nem tudott megfelelő tempót diktálni. Erre csak ráadás volt, hogy a verseny utolsó szakaszában forgalomba került, s hiába volt gyorsabb az előtte haladó Michael Schumachernél, nem tudta megelőzni a Mercedest.

"Ismét egy verseny, amelyet nagyon keserű szájízzel fejezek be. Ma megvolt a tempónk ahhoz, hogy dobogóra álljunk, ahogy azt Fernando (Alonso) is megmutatta; ehhez képest most itt állok, és a 7. helyről kell nyilatkoznom" - panaszkodott Massa a leintést követően, majd csapattársához hasonlóan gratulált Sebastian Vettelnek: "Nagyszerű srác, megérdemli a bajnoki címet, örülök a sikerének."

Stefano Domenicali csapatfőnök azt mondta, a szezon utolsó négy versenyére továbbra is egyértelműek a céljaik: szeretnének még futamot nyerni, Alonsót megpróbálják hozzásegíteni az összetett 2. helyhez, és igyekeznek minél több tapasztalatot gyűjteni a 2012-es versenyautó fejlesztéséhez.