Vágólapra másolva!
Nem kell megijedni, nem Bernie Ecclestone távozik: a sport tulajdonosa, a CVC választott új elnököt az F1-es üzletág élére.

Tulajdonosa, a CVC új elnököt választott a Forma-1 élére a cég egyik alapítója, Donald Mackenzie személyében, bár az állásért a Pitpass.com értesülései szerint versenyben volt többek között a Marks & Spencer korábbi főnöke, Sir Stuart Rose is.

Amikor 2006-ban a CVC megvásárolta az F1-et, a posztot az a Gerhard Gribkowsky töltötte be, akit idén januárban letartóztattak, mert egy német ügyészség gyanúja szerint az előző tulajdonosok egyike, a BayernLB bank kockázatelemzőjeként, kenőpénz fejében a piaci értékénél jelentősen alacsonyabbra becsülte a sportág vételárát.

Ecclestone korábban azt mondta, "szerintem a Forma-1-nek nincs szüksége elnökre. A vállalatokat nem az elnökök irányítják." Most mégis megerősítette, hogy Mackenzie-t kinevezték a szövevényes F1-es cégcsoport élére, bár ez nem jelent ügyvezetői munkakört.

Az 54 éves, skót üzletember - akinek gyerekkori hőse honfitársa, a tragikus balesetben elhunyt kétszeres világbajnok, Jim Clark volt - hat évvel ezelőtt jelentős szerepet játszott abban, hogy a CVC megvásárolta a Forma-1-et. Ecclestone szerint annak idején "sokan megpróbálták lebeszélni" a céget az üzletről, amelyről azonban kiderült, hogy nem csupán Mackenzie álmát váltotta valóra, hanem jelentős hasznot is hozott.

A CVC 2006 elején 1,7 milliárd dollárt fizetett a Forma-1-ért, ebből 960 millió dollárt saját forrásaiból, a maradékot pedig a Royal Bank of Scotlandtől felvett hitelből fedezte. Ám a sport anyacégének forgalma azóta 62 százalékkal nőtt, és mivel a Formula Money című kiadvány számításai szerint így már eléri az évi 1,6 milliárd dollárt, a CVC az öt év alatt összesen 800 millió dolláros nyereséget ért el a Forma-1 révén.

"A magántőkecégek általában olcsón próbálnak megvenni valamit, hogy aztán bármi áron - többnyire az alkalmazottak felének elbocsátásával - felfuttassák, és amikor az értéke nőtt, eladják. A Forma-1-gyel azonban nem kellett megtenniük ezt" - mondta Ecclestone. Noha az F1 megvásárlása iránt az elmúlt időszakban több vállalat, köztük a Rupert Murdoch-féle News Corporation, érdeklődött, Ecclestone szerint a CVC nem akar megválni a sporttól - igaz, a számára megfelelő feltételek mellett alighanem hajlandó lenne rá.