Társoldalunk:

Jövőre nem lesz Török Nagydíj

2011.09.01. 13:13

A Forma-1 szerdán elfogadott versenynaptárában már nem szerepel az isztambuli pálya. 2012-ben húsz versenyt rendeznek, a szezon Melbourne-ben kezdődik.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa (WMSC) egy faxon keresztül lebonyolított rutinszavazás keretében egyhangúlag jóváhagyta a Forma-1 2012-es versenynaptárát, amely több módosítást is tartalmaz az előző változatához képest.

Ezek közül a legfontosabb, hogy a Török Nagydíjat, amelynek a jövője régóta veszélyben forgott, hivatalosan is törölték. Bár a csapatok szerették a nagy szintkülönbséget tartalmazó, elsősorban több csúcspontú 8-as kanyarjáról ismert isztambuli pályát, a közönség sohasem látogatta a versenyt, a lelátók szinte teljesen üresen maradtak.

Ráadásul Bernie Ecclestone duplájára, kb. 24 millió dollárra akarta emelni a jogdíjat, és bár a török kormány egyezkedni próbált vele, végül nem sikerült megállapodniuk. Pedig a helyi autósport-szövetség, a TOSFED elnöke, Mümtaz Tahincioulu augusztus elején azt mondta, az ifjúsági és sportminiszterrel együttműködve "mindent megtesznek", hogy megtartsák a versenyt. A Török Nagydíjat először 2005-ben rendezték meg, a legsikeresebb versenyzője a zsinórban háromszor győzelmet arató Felipe Massa volt.

Forrás: Red Bull

A WMSC emellett a Bahreini Nagydíjat felcserélte az Indiai Nagydíjjal, amelynek szervezői aggódtak, hogy a tervezett április 22-ei időpontban túl nagy lenne a forróság Delhiben. A szezon, amely a sport története során először fog húsz fordulóból állni, március 18-án, Ausztráliában veszi majd kezdetét, és hét, közvetlenül egymás utáni hétvégéken megrendezésre kerülő nagydíjpárt is tartalmaz. A magyarországi futam ugyanakkor, július utolsó hétvégéjén kapott benne helyet, mint az idén, míg az USA-ba 2007 után először utazik el újra a Forma-1. Az augusztusi szünet még az ideinél is hosszabb lesz, a csapatoknak azonban logisztikailag komoly nehézségekkel kell majd megküzdeniük, amikor közvetlenül a Kínai Nagydíj utáni hétvégén Bahreinben fognak versenyezni.

A 2012-es versenynaptár:

 1. Március 18. - Ausztrál GP
 2. Március 25. - Malajziai GP
 3. Április 15. - Kínai GP
 4. Április 22. - Bahreini GP
 5. Május 13. - Spanyol GP
 6. Május 27. - Monacói GP
 7. Június 10. - Kanadai GP
 8. Június 24. - Európa GP
 9. Július 8. - Brit GP
 10. Július 22. - Német GP
 11. Július 29. - Magyar GP
 12. Szeptember 2. - Belga GP
 13. Szeptember 9. - Olasz GP
 14. Szeptember 23. - Szingapúri GP
 15. Október 7. - Japán GP
 16. Október 14. - Koreai GP
 17. Október 28. - Indiai GP
 18. November 4. - Abu-dzabi GP
 19. November 18. - USA GP
 20. November 25. - Brazil GP

KAPCSOLÓDÓ CIKK