Vágólapra másolva!
A könyökét operálták meg. Elkezdődik a rehabilitáció utolsó fázisa, október közepén körvonalazódhat a jövője.

Októberre világosabbá válhat, hogy a február elején súlyos ralibalesetet szenvedő Robert Kubica folytathatja-e versenyzői pályafutását, miután vasárnap, egy olaszországi kórházban átesett az utolsó műtéten is. A Renault honlapja szerint az orvosok "teljes sikerként" könyvelték el az operációt, s miután az altatásból felébredt, Kubica első kérdése a Belga Nagydíj eredményére vonatkozott.

A műtéttel a lengyel versenyző jobb könyökét rekonstruálták, amely eddig nem volt mozgásképes. A Ronde di Andora ralin történt balesetben Kubica jobb karja szétroncsolódott, és az orvosok csak nagy nehézségek árán tudták megmenteni az amputációtól, miután Skodáját felnyársalta egy szalagkorlát.

"Robert néhány perccel ezelőtt hagyta el a műtőasztalt. Szerencsére megerősíthetem, hogy a műtét teljesen sikeres volt, úgyhogy az egész könyökízületét helyreállították, már jól működik" - mondta Kubica menedzsere, Daniele Morelli a RAI-nak vasárnap este. "Mindenképpen ez volt az utolsó műtét, úgyhogy kijelenthetjük, hogy holnap megkezdődik a kar mozgathatóságára irányuló teljes rehabilitáció utolsó szakasza, és Robert nekivághat a speciális edzéseknek."

Morelli hozzátette, hogy továbbra is túl korai megítélni, Kubica mikor vezethet újra Forma-1-es autót. "Ennyire előre gondolkodni egyelőre értelmetlen" - mondta. "Az a legfontosabb, hogy most már biztosak vagyunk benne: Robert teljes egészében visszanyeri a versenyzéshez szükséges képességeit. Most engedjük, hogy a természet tegye a dolgát, és Robert visszanyerhesse a fizikai erekét, amit ilyen sok hónapnyi kezelés és műtétek sorozata alatt értelemszerűen elveszített. A mai nap nagyon biztató volt, és holnap elkezdődik az utolsó szakasz."

"Ennek folyamán, egy vagy legkésőbb másfél hónap múlva, meg fogjuk tudni, hogy Robert mikor lesz képes újra pályára lépni."

Morelli emellett elismerte azt is, hogy Kubica rehabilitációja során akadtak nehezebb szakaszok. "Az első három hónap a vészhelyzet elhárításáról szólt, amikor valószínűleg maga Robert sem ismerte fel, hogy mennyire súlyos az esete, és milyen komoly következményekkel járhat" - vélte. "Amikor viszont ráébredt erre, kétségkívül a lehető legjobban reagált, konstruktívan. Nyilván voltak hullámhegyek és hullámvölgyek az állapotában, de a nagydíjhétvégéken volt a legrosszabb a kedve, amiért nem tudott versenyezni. Egyébként azt mondanám, hogy végig a visszatérésére koncentrált."

"Nemcsak Robert, hanem mindannyian szeretnénk végre elfelejteni ezeket az érzéseket, és arra gondolni inkább, hogy mit tudunk tenni a lehető leghamarabb."