Vágólapra másolva!
A Belga GP időmérő edzésén mindkét Renault bekerült a legjobb tíz közé, Bruno Senna a 7., Vitalij Petrov a 10. helyen végzett.

Döcögősen indult, de annál jobban folytatódott szombaton Bruno Senna belgiumi hétvégéje. A fiatal brazil versenyző a pénteki első szabadedzésen összetörte a Renault-t, a második tréningen pedig csak a 17. helyen végzett, szombat délelőtt viszont már a 9. időt autózta, megelőzve csapattársát, a 15. helyen végző Vitalij Petrovot.

Senna az esős pályán elkapta a fonalat, a kvalifikációtól azonban tartott, mivel a délelőttinél szárazabb időt jósoltak az előrejelzések, és a slick gumikon nagyon kevés kört tudott megtenni korábban. Nos, félelmei alaptalannak bizonyultak: nemcsak hogy bejutott a Q3-ba, még Petrovot is sikerült legyőznie.

"Az edzés elején nem számítottam arra, hogy bekerülök az első tízbe, a Q3-ban pedig kicsit idegesen mentem ki a nedves pályára a száraz gumikkal, mivel nem sokat tudtam menni velük ma délelőtt, illetve tegnap. Mindezeket figyelembe véve tökéletesen elégedett vagyok a 7. hellyel" - mondta Senna, aki a szombati siker ellenére próbál higgadtan készülni a versenyre: "Igyekszem lépésről lépésre haladni. Ma nagyon feküdt nekem az autó, remélem, holnap is így lesz. Ez a pálya a múltban kegyes volt hozzám, remélhetőleg ez is folytatódik."

Forrás: AFP

A higgadtságra már csak azért is szüksége lesz, mert a Belga Nagydíj saját bevallása szerint kulcsfontosságú lehet pályafutása szempontjából: "Stabilan jó teljesítményt szeretnék nyújtani. Ha ez sikerül, azzal megalapozhatom a karrieremet." Arra a felvetésre, hogy esetleg az általa hozott szponzorpénzek miatt kerülhetett a Renault-hoz, így válaszolt: "Az egyetlen lehetséges válasz (ezekre a pletykákra) az, ha jól vezetek. Szerintem ma jó munkát végeztem, amivel a kételyek egy részét sikerült eloszlatnom. De akárhányszor beülök az autóba, ugyanígy kell tennem, hiszen profi forma-1-es pilóta vagyok. Az ember ritkán kap ilyen lehetőséget, meg kell ragadnom, és nem szabad eleresztenem."

A csapat másik versenyzője, Vitalij Petrov szintén bekerült a legjobb tíz közé, ugyanakkor elismerte, hogy a Q3 utolsó helyezésénél jobb eredményben reménykedett. "Jó érzés ismét benne lenni az első tízben, de szerettem volna előrébb végezni a 10. helynél. Le kell ülnöm a mérnökökkel, hogy kiderítsük, mi történt a Q3-ban, amikor megpördültem."

James Allison, a Renault technikai igazgatója elégedett volt a csapat teljesítményével: "Az utóbbi futamok eléggé lehangolóan alakultak számunkra, ezért remélem, hogy a mai top tízes eredményünk után holnap mindkét versenyzőnk jó versenyt fut majd." A csapatnak valóban szüksége van a sikerélményre, amit Petrov is megfogalmazott: "Jó látni, hogy a srácok ismét mosolyognak!"