Vágólapra másolva!
A tervek szerint Ausztráliában kezdődne a szezon, a bahreini futamot átteszik novemberre. Török Nagydíj valószínűleg nem lesz.

Bernie Ecclestone szeretné jelentősen átszervezni a jövő évi Forma-1-es versenynaptárat, amelyenek előzetes változatát június elején tette közzé a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA). Az Autosport információja szerint azért lenne szükség a változtatásra, mert a csapatoknak nem tetszik a bahreini szezonkezdet. Az idei Bahreini Nagydíjat a bizonytalan politikai helyzet miatt törölték, és mivel a közel-keleti országban továbbra sem teljesen békés a hangulat, ez a paddockban többek szerint negatívan befolyásolhatja a 2012-es előszezoni felkészülést és az idénynyitót. További probléma, hogy az Amerikai GP tervezett időpontjában, júniusban óriási hőségre lehet számítani a verseny helyszínén, a texasi Austinban, ami rendkívül megterhelő lenne a versenyzők, a csapatok és a nézők számára is.

Ecclestone tervei szerint a módosított versenynaptár az Ausztrál Nagydíjjal kezdődne március 18-án, egy héttel később pedig következne a maláj futam. Ez után Kínába és Indiába utazna a mezőny, majd három hét szünet következne, mielőtt a Spanyol Nagydíjjal folytatódna a sorozat. A tervek szerint ebben a szünetben lehetne a tervezett szezon közbeni tesztre Mugellóban vagy Silverstone-ban.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az Autosport értesülései szerint a Bahreini GP-t novemberben rendeznék meg, egy héttel az Abu-dzabi Nagydíj után. Szintén egy hét szünet lenne a november 18-ára tervezett amerikai verseny és a szezonzáró Brazil Nagydíj között. További változás, hogy az előzetes várakozásoknak megfelelően a török futam szinte biztosan kiesik a versenynaptárból.

A hírek szerint Ecclestone elképzeléseit már eljuttatták a csapatokhoz, és ha egyik alakulatnak sem lesz ellenvetése, a Motorsport Világtanács véglegesítheti a 2012-es menetrendet.

A Bernie Ecclestone-féle 2012-es (tervezett) versenynaptár:

Március 18. Ausztrál Nagydíj
Március 25. Maláj Nagydíj
Április 8. Kínai Nagydíj
Április 22. Indiai Nagydíj
Május 13. Spanyol Nagydíj
Május 27. Monacói Nagydíj
Június 10. Kanadai Nagydíj
Június 24. Európa Nagydíj
Július 8. Brit Nagydíj
Július 22. Német Nagydíj
Július 29. Magyar Nagydíj
Szeptember 2. Belga Nagydíj
Szeptember 9. Olasz Nagydíj
Szeptember 23. Szingapúri Nagydíj
Október 7. Japán Nagydíj
Október 14. Koreai Nagydíj
Október 28. Abu-dzabi Nagydíj
November 4. Bahreini Nagydíj
November 18. USA Nagydíj
November 25. Brazil Nagydíj