Vágólapra másolva!
A Lotus összehasonlítási alapnak szeretné használni pénteki tesztpilótáját, ezért ezúttal egész hétvégére beülteti őt az egyik autójába. Állítólag Trullival is tárgyalnak a hosszabbításról.

Meglepő bejelentést tett a Team Lotus csütörtökön, amikor közölte, hogy a Német Nagydíjon Karun Chandhok foglalja el Jarno Trulli helyét. A 27 éves indiai idén négy verseny péntek délelőtti szabadedzésén, tesztpilótaként vezethette az istálló egyik autóját, de a Nürburgringen egész hétvégén Heikki Kovalainen csapattársa lesz.

"Karun hozzáállása már az első találkozásunk óta mély benyomást tesz rám. Tehetséges, szenvedélyesen szereti ezt a sportot, elhivatott, és az egész csapatra ösztönzőleg hat a jelenléte, ezért örülök, hogy ezúttal egész hétvégén segíthet minket a munkájával a pilótafülkéből" - idézi a Lotus közleménye a csapatfőnök Tony Fernandest, aki hozzátette, hogy a Forma-1 globális fejlődéséhez muszáj bemutatkozási lehetőséget biztosítani a világ minden tájáról származó tehetségeknek. "Fiatal ázsiai versenyzőként Karunnak az F1-ben és az F1-en kívül is még több akadályt kell leküzdenie, mint azoknak a társainak, akik az autósport őshazájából, a nyugati országokból indulnak, és én nagyon büszke vagyok rá, hogy mi adhatjuk meg neki ezt a lehetőséget, amit kiérdemelt" - mondta.

Chandhok tavaly tíz versenyen állt rajthoz a Hispaniával, legutóbb a 2010 júliusi Brit Nagydíjon. "Azóta várok erre az alkalomra, hogy csatlakoztam a csapathoz, és mindent meg fogok tenni, hogy megháláljam a bizalmukat, segítsek nekik előrelépni ebben a szezonban, aztán még sok éven át" - jelentette ki. - "De két lábbal a földön járva várom a hétvégét."

Trulli egész évben azt állította, hogy a kormányszervóval küzd, amellyel csapattársának, Kovalainennek nem gyűlt meg a baja. A Lotus technikai igazgatója, Mike Gascoyne most célzott rá, hogy az istálló Chandhok révén összehasonlítási alapot akar találni ehhez a problémához is. "Karun visszajelzéseit arra fogjuk használni a hétvégén, hogy összevessük Jarno és Heikki tapasztalataival az autó különböző részeivel kapcsolatban, beleértve a kormányszervót" - mondta.

Forrás: Team Lotus
Chandhok eddig a Lotus tesztpilótája volt

Fernandes ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Trulli ideiglenes leváltása nem jelenti a menesztését. "Nagyon készséges volt, amikor megtudta, hogy ezen a versenyen a kispadra kell ülnie, és mi továbbra is kitartunk mellette" - állította. "Örömmel erősíthetem meg, hogy már tárgyalunk vele a szerződéshosszabbításról, aminek remélhetőleg hamarosan elárulhatjuk a részleteit is. Jarno a csapatunk kulcsszereplője, ezért remélem, mihamarabb olyan autót tudunk adni naki, amellyel teljesen kiaknázhatja a tehetségét."

Maga Trulli a hivatalos közlemény szerint megadóan fogadta a hírt, amit úgy kommentált, hogy "szívesen fogok együtt dolgozni Karunnal ezen a hétvégén. Mindent megteszek majd, hogy kihozza a maximumot ebből a lehetőségből Németországban. Nagyszerű, hogy a csapat a gyakorlatban is tartja magát az ígéretéhez, és segít a fiatal tehetségek felkarolásában."

A Lotus idei legjobb eredménye eddig Trulli melbourne-i és monacói 13. helyezése.