Vágólapra másolva!
A Ferrari-McLaren kémügy hajdani főkolomposa, Mike Coughlan egyértelműen a győzelmet tűzte ki célul a Williamsnél, ahol júniusban állt munkába.

A Forma-1-be négy év után visszatérő Mike Coughlan, a McLaren hajdani technikai igazgatója bocsánatot kért a hírhedt kémügyben játszott szerepéért, amikor kedden munkába állt új csapatánál, a Williamsnél.

Coughlant 2007-ben kitiltották a sportból, miután bebizonyosodott, hogy a Ferrarira vonatkozó bizalmas dokumentumokat vett át a Scuderia csapatmenedzserétől, Nigel Stepney-től. Bár azt követően, hogy a két csapat egymás között rendezte az ügyet, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 2009 elején feloldotta a rá vonatkozó tiltást, Coughlan évekig egy könnyű katonai jármű, az Ocelot tervezésén dolgozott, majd a tengerentúli NASCAR-csapatnál, a Michael Waltrip Racignél vállalt munkát. Ezt azonban többé nem tudta összeegyeztetni a családi életével.

"Szeretném megragadni a lehetőséget, hogy elnézést kérjek mindenkitől, akit érintett a viselkedésem, különösen a McLaren és a Ferrari tagjaitól és szurkolóitól" - idézi Coughlant a Williams által kedden közölt interjú. "Őszintén megbántam a tetteimet, és elfogadtam az FIA ítéletét. Csak remélni tudom, hogy sikerül visszaszereznem az emberek megbecsülését."

"Ez az élmény megváltoztatta az életemet, mert rákényszerített, hogy átértékeljem a tetteimet. Teljesen összetörtem, amikor el kellett hagynom azt a csapatot és sportot, amit imádtam, aztán látnom kellett, hogy a tetteim miatt min megy keresztül a csapatom a szurkolóival együtt. Most csak annyit tehetek, hogy kemény munkával megpróbálom újra kiérdemelni a helyemet a Forma-1-ben. Ez lesz a célom a Williamsnél."

Coughlan hozzátette, hogy csakis a győzelem lehet a célja. Noha egyelőre főmérnökké nevezték ki, elvileg az sem kizárt, hogy az év végén elfoglalja az önként távozó technikai igazgató, Sam Michael helyét.

"Amikor körülnéztem, lenyűgözött a főhadiszállás. A csapatnak fantasztikus létesítménye van Grove-ban, ragyogó képességű szakemberek dolgoznak itt" - mondta. "Ami személyesen engem illet, újra be akarok illeszkedni a Forma-1-be. A csapattal pedig csak egyetlen célunk lehet: versenyeket nyerni. Ezt szerintem annak ellenére kijelenthetem, hogy még csak az első munkanapomon vagyok túl."