Vágólapra másolva!
Nemcsak őket, hanem a sportfelügyelőket is szokatlanul keményen kritizálta, szó szerint "rohadtul nevetségesnek" minősítve őket, miután a Monacói Nagydíj után hozzáadtak még 20 másodpercet az idejéhez.

Lewis Hamilton nehezen viselte, hogy a Monacói Nagydíj sportfelügyelői bokszutcai áthajtásra ítélték, amiért előzési kísérlet közben összekoccant Felipe Massa Ferrarijával, és a verseny leintését követően újabb vizsgálatot indítottak ellene, ezúttal a Pastor Maldonadóval történt ütközése miatt.

A McLaren versenyzője - akinek az időmérő után is törölték a legjobb köridejét, mivel a sikán levágásával érte el, így a 10. helyről kellett rajtolnia - paddock-szerte nagy felzúdulást keltett a BBC élő adásában adott nyilatkozatával, amelyben nemcsak versenyzőtársait, hanem a sportfelügyelőket is szokatlan nyíltsággal kritizálta.

"Hat futam alatt ötször idéztek be a sportfelügyelőkhöz. Ez nevetséges. Egyszerűen rohadtul nevetséges" - mondta dühösen, szarkasztikusan hozzátéve: "Talán azért, mert fekete vagyok. Ali G legalábbis ezt mondja. Fogalmam sincs."

Hamilton azt állította, mindkét ütközésben az ellenfele volt a hibás, noha előzőleg Paul di Restát is egy hasonló incidens miatt büntették meg, aki Jaime Alguersuari Toro Rossójával akadt össze.

"Sokkal gyorsabb voltam Massánál" - jelentette ki Hamilton. "Behúzódtam a belső ívre, de a fickó nagyon hamar befordult, és nekem kormányozta az autóját. Ezért megpróbáltam a rázókőre menekülni, hogy elkerüljem az ütközést, ott akadtunk össze."

"Erre szokás szerint engem büntetnek meg. Az időmérőn is ő tartott fel, mégis én kaptam büntetést. Most, amikor nekem jött, szintén."

Massa a koccanás után lesodródott az ideális ívről az alagútban, és a védőkorlátnak csapódva kiesett. A Williamsszel az előzőleg a 6. helyen autózó Maldonado sem úszta meg a találkozást Hamiltonnal, aki őt az első kanyarban, a Ste. Devote-ban támadta meg.

"Bebújtam Maldonado mellé, és a visszajátszásból is látni lehet, hogy legalább egy autóhosszal korábban fordult be a kelleténél, mert meg akart akadályozni az előzésben, de nekem ütközött" - mondta. "Ez nevetséges. Ezek a versenyzők totálisan, rohadtul nevetségesek. Egyszerűen hülyék."

Hamilton úgy vélte, a szigorú ítéletek rontják a versenyzés élvezeti értékét. "Az önbizalmamat nem veszik el. Csak azt gondolom, ez a sport így... Az emberek versenyzést akarnak látni. Előzésekre vágynak, erre tessék, ezt kapja, aki előzni próbál" - dühöngött. "Aki szórakoztatni akar, azt elintézik. Az előzési kísérletekért büntetés jár."

"Fontos a fair play. Ha tényleg úgy érzem, hogy túl messzire mentem, s emiatt valakinek nekimegyek, felteszem a kezemet, és elismerem, hogy én okoztam az ütközést, én voltam a hülye. Ma azonban nem ez történt."

A háromfős, futamról futamra változó sportfelügyelői testület, melyet Monacóban Allan McNish segített versenyzői tanácsadóként, később bokszutcai áthajtásra ítélte Hamiltont Maldonado kilökése miatt is. Ez a szabályok szerint, mert utólag szabták ki, automatikusan 20 másodperces időbüntetéssé változott, mivel azonban Hamilton volt az utolsó, akit nem köröztek le, megtarthatta 6. helyét.

Emellett Kamui Kobajasit megrovásban részesítették, amiért letolta a pályáról Adrian Sutilt.