Vágólapra másolva!
Fernando Alonso egy szempillantás alatt talpra állította a Spanyol Nagydíj közönségét, amikor zseniális húzásaival a negyedik helyről beugrott az elsőre. Michael Schumacher ismét régi önmagát idézte a rajtnál.

Fernando Alonsóra láthatóan pozitívan hatott a hazai pálya: az időmérő edzésen futott egy olyan időt, amelyre még csapata sem számított, majd a Spanyol Nagydíj rajtjánál egészen elképesztő stratot produkált. Bár a többiek sem indultak rosszul, a spanyol matador a pálya koszosabb feléről, a negyedik helyről felugrott az elsőre. Ehhez annyi mindennek kellett egybevágnia, hogy az már valószínűtlen, de megcsinálta.

A két Red Bull csatáját Alonso kihasználta

Először az indulás pillanatát kapta el nagyon Fernando, már akkor tudni lehetett, hogy Lewis Hamilton csak mögé kerülhet, de a rajtot kicsit elrontó Webber és a szintén kiválóan rajtoló Vettel sem volt messze. Alonso a KERS-et is kiváló ütemben használta, a két Red Bull csatája közben kivárt egy pillanatra, majd mikor meglátta a rést, akkor gyorsan elhasználta az összest. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy az is neki segített, hogy a szintén kiválóan rajtoló Sebastian Vettel már az első pillanattól kezdve lekötötte Mark Webber figyelmét.

Igazából Vettel is tökéletesen tette a dolgát, Webbert utolérve el kellett döntenie, hogy melyik oldalról akarja kerülni. Webber a jobb oldalt akkor még elég meggyőzően zárta, ezért Vettel az ideális oldalra, vagyis balra nyitott, ott elvileg a féktáv is jobban tapad. Csak arra nem számított, hogy a kettőjük csatáját kiváló ütemérzékkel kihasználó Alonsónak maradt még egy kis rés, ahová a KERS-nek köszönhetően beugrott. Ekkor már csak az volt a kérdés, hogy a féktávolságon ki lesz bátrabb, de ez is a spanyolnak ment jobban, sőt az első három kanyarban minimális előnyre tett szert.

Alonso belsőkamerás felvételéből látszik, hogy milyen jól taktikázott

Mark Webber két alkalommal hibázott: egyrészt az elindulása nem volt tökéletes, másrészt nagyon csak Vettelt figyelte. Csapattársának még nem adott helyet, de utána kicsit lekövette annak a mozgását, így ott hagyott maga mellett több mint egy autónyi rést az egyenes jobb oldalán, ami nagyon nagy luxus egy jobbos kanyar előtt. Alonso le is csapott rá.

Hamilton már a rajt pillanatában annyit bukott, hogy már nem volt esélye az első három pozícióért harcolni. Annyi dolga volt, hogy a negyedik helyét védje, ezt ügyesen meg is oldotta. Button még Hamiltonnál is rosszabbul indult, ráadásul utána semmit nem tett azért, hogy a mögötte érkezőket kellemetlen helyzetbe hozza. Az egész egyenest végigutazta szinte egyenes vonalban, ahelyett, hogy rázárt volna Nico Rosbergre, aki pedig Felipe Massával volt elfoglalva. Kettejük között így maradt egy rés Michael Schumachernek, aki be is tette oda az autóját.

Forrás: AFP
A negyedik helyről indult, elsőnek fordult a rajt után Alonso. A futam további képeiért kattintson a fotóra!

Vitalij Petrov az egyenes nagy részében kiváló helyen volt, de a féktávhoz közeledve feladta belső pozícióját, úgy érezhette, hogy az ideális íven autózva még bezavarhat Hamiltonnak. Ez elég optimista elképzelés volt, amivel magát hozta kellemetlen helyzetbe, hiszen az egyes kanyar kijáratánál nagyon lesodródott, emiatt a kettesben nagyot kellett fordulnia, megcsúszott. Nem sokon múlott, hogy több helyet veszítsen. Ráadásul Rosberggel is kiszúrt, leterelte egy kicsit a pálya szélére, ami ismét Schumachernek jött jól. A hétszeres világbajnok tehát ismét emlékezetes rajtot produkált, lecsapott az éppen kínálkozó alkalomra.

Massa viszont ismét nagyon egyoldalú volt, mindenáron a jobb oldalon akart bebújni Rosbergnek, majd Petrov hibájából ő lassult a legtöbbet. Pastor Maldonado kicsit elizgulta első jó rajthelyét, olyan lassan indult, hogy az élmezőny állva hagyta, sőt még hárman beelőzték az egyenes végéig.