Vágólapra másolva!
Újfajta emelőt használ a bokszban a Red Bull, a csapat nemcsak a pályán, hanem a kiállások során is a leggyorsabb volt Isztambulban.

Nemcsak teljesítményfölénye, hanem gyors bokszkiállásai is a mezőny fölé emelték a Red Bullt Törökországban. A Marca című spanyol sportlap számításai szerint a világbajnokságot toronymagasan vezető istálló négy másodperc alatti kiállásokat produkált Isztambulban, a hasonlóan gyors kerékcserék kulcsfontosságúnak számítanak a gyorsan kopó Pirelli abroncsok korszakában.

A Marca felfigyelt a Red Bull új fejlesztésű emelőjére, amelybe egy rugót is beépítettek. Ennek segítségével a riválisoknál sokkal gyorsabban tudják "visszadobni" az autót a betonra a szerelők. "Emellett az emelő előnye az is, hogy a gyors mozdulatok miatt az autó azonnal, késlekedés nélkül indulhat vissza a pályára, amint mind a négy kereke érinti az aszfaltot" - írja a Marca.

Az újság szerint a Ferrari hagyományos emelője miatt produkál hosszabb kiállásokat, ezzel nem tudja elég gyorsan leengedni az autót a csapat és így az indulás is valamivel hosszabb ideig tart. Arról is spekulál a Marca cikke, hogy a Red Bull esetleg egy külön motorvezérlési programot fejlesztett a kiállásokra, ami nem tűnik butaságnak: a csapat eleve különböző beállításokat használ időmérőn és versenyen (ebből következik, hogy vasárnapra általában csökken a gárda előnye), így nyugodtan írhatott egy programot a bokszutcára is.

Forrás: AFP