Vágólapra másolva!
Button bokszkiállása, Alonso illegális szárnyhasználata és Hamilton parádés előzései mellett még akadt bőven érdekes és látványos esemény a Kínai Nagydíjon. Videós összeállításunkban a futam legizgalmasabb mozzanatait gyűjtöttük össze.

Már a rajtnál lehetett látni, hogy ezúttal nem a szokásos Red Bull-dominanciáról fog szólni a Kínai Nagydíj. A két McLaren kiválóan kapta el a rajtot, sőt Vettelt még Rosberg is majdnem elkapta. A német világbajnok az elindulás pillanatát rontotta el, utána már nem bírt a ráeső riválisokkal.

Schumacher nagyon jól kapta el a rajt utáni pillanatokat

A shanghaji verseny legérdekesebb eseménye minden bizonnyal Jenson Button bokszkiállása volt, a brit tévedésből a Red Bullhoz állt be kerékcserére. Gyermeteg baki, állítólag Button azért hibázott, mert éppen lenézett a kormányra. Csak az utolsó pillanatban tűnt fel neki, hogy olyan helyen akar megállni, ahol egy szál mclarenes overállt sem lát. Az esetre nehéz bármilyen magyarázatot találni, csak annyit ért el vele, hogy elvesztette kiváló helyezését a versenyben, ami a későbbiekben duplán megbosszulta magát.

Button elnézi a kiállását

Ritkán látható hibát követett el a Toro Rosso is, Jaime Alguersuari első kerékcseréjénél nem tették fel megfelelően a jobb hátsó kereket. A spanyol az egyes kanyar végén el is vesztette a kereket, amely majdnem eltalált egy pár embert a sportbírói poszt környékén. 2009-ben a Hungaroringen Alonso autójával hasonló történt, amiért utólag megbüntették, a Toro Rosso megúszta az esetet.

Három keréken sántikálva

A Kínai Nagydíjon is láthattunk olyat, hogy valaki megfelelő KERS-felhasználással több körön át megfelelően tudott védekezni az állítható hátsó szárny okozta előnyel szemben. Michael Schumacher a futam során többször is összeakadt a más stratégián lévő Fernando Alonsóval. Az első összecsapásoknál Schumacher a 13-as kanyarból rendre jobban gyorsított ki, a KERS-e is hatékonyabbnak tűnt.

Schumacher eredményesen védekezik


A csata hevében Alonso egy alkalommal illegálisan használta a DRS-rendszert, a felvételek tanúsága szerint a célegyenesre ráfordító kanyar előtti rövid egyenesben néhány pillanatra nyitva volt a hátsó szárnya. Ebből csak minimális, elhanyagolható előnye származott, de nem lepődnénk meg azon, ha utólag figyelmeztetést vagy büntetést kapna: ott semmilyen körülmények között sem nyomhatta meg a gombot.

Állítólag nem Alonso hibája volt a hátsó szárny illegális használata


Ha az előzések számát nézzük, akkor Lewis Hamilton mindenképpen megérdemelte, hogy megnyerje a Kínai Nagydíjat. A tőle már megszokott agresszivitással ugrott rá minden riválisra, a csapatrádión nem is győzték nyugtatgatni. A harcossága bejött, mindenkin átgázolt. Már a rajtnál is vakmerő volt Vettellel szemben, de még ennél is hajmeresztőbb volt Button leelőzése az egyes kanyarban. Ha itt Button nincs észnél, akkor minden bizonnyal összemennek, és a szabályok értelmében Buttonnak lett volna igaza. A McLaren-csapat átlagpulzusa azokban a pillanatokban a duplájára ugorhatott.

Hamilton körbeautózza csapattársát


Massát sem kímélte Hamilton, előbb belehajszolta egy kisebb hibába az utolsó kanyarban, majd a KERS-hez nyúltak mindketten, de Lewis helyzeti előnyben volt, ki is használta.

Hamilton simán megelőzi Massát


Hamilton Nico Rosbergnek is nagy vehemenciával esett neki, egy ízben Rosberg késői manővere miatt majdnem össze is mentek. A német túl későn változtatott irányt a féktávon, amit nem is szeretnek a versenyzők, hiszen ezt nagyon nehéz féktávon úgy lereagálni, hogy ne ütközzenek össze. Hamilton is csak blokkoló fékkel tudta valahogy elkerülni az ütközést, jelentős időveszteség árán. Ha belemegy a Mercedesbe, akkor sem lehetett volna az ő számlájára írni az esetet. Egy körrel később utolérte a végzet Rosberget, ugyanannak a kijáratán Hamilton jobban jött ki.

1:50-nél a bevágás, 3:40-nél az előzés látható


Az egész napos teljesítményére a koronát Vettel megelőzésével tette fel, csak ki kellett várnia a megfelelő pillanatot, Vettel abroncsai sokkal rosszabb állapotban voltak. Végül nem is az előzési zónában, hanem a pálya közepén tudta kihasználni a jobb tapadását. Egy pillanat alatt felismerte, hogy egy kis KERS-használattal be is ugorhat a német mellé. Gyors és magabiztos manőverére Vettel már nem tudott lépni.

Itt dőlt el az első hely sorsa


Úgy néz ki, az újonc Sergio Pérez sokat tanul sauberes csapattársától, Kobajasitól. A fiatal mexikói a futam vége felé Adrian Sutilt az egyes kanyarban kamikaze módjára egy olyan, szűkebb íven próbálta megelőzni, amelyet az abroncsok már nem bírtak tartani. Nekicsúszott Sutilnak, kiütve őt is a pályáról. Az eset után Pérez jogosan kapott büntetést.

Pérez túlvállalja magát