Vágólapra másolva!
A hétvégén első alkalommal állhatott dobogóra az orosz Vitalij Petrov, a Lotus Renault pilótája.

A fiatal versenyző tavaly mutatkozott be az F1-ben, azóta húsz futamon indult, eddigi legjobb eredménye a Hungaroringen elért ötödik helyezés volt. A 2010-es utolsó nagydíjon, Abu-Dzabiban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy sikerült maga mögött tartania a fél versenyen át Alonsót, így megakadályozva a spanyolt harmadik világbajnoki címe megszerzésében.

"Eksztázisban vagyok. Nagyszerű érzés volt ott állni a dobogón, szemben a csapatommal, különösen azok után, amiken a télen keresztül mentünk. Ez azt bizonyítja, hogy megérte a rengeteg munka és erőfeszítés. Mindenkinek köszönöm, aki segített, hogy ilyen fantasztikus autót vezethessek. A hétvégén az autó gyors volt, az új elemek is jól működtek, a csapat pedig hibátlanul dolgozott. Az eredmény nem egy őrült versenynek köszönhető: nem volt eső, sem biztonsági autós szakasz, saját erőből értük el."

"Úgy néz ki, versenyképesek lehetünk idén, nagyon erős autónk van, különösen a versenytempója jó. Tisztában vagyunk vele, hogy a Red Bullok és a McLarenek gyorsabbak, de komoly nyomást fogunk rájuk gyakorolni"- nyilatkozta a csapat honlapjának Petrov.

Az orosz pilótának a verseny végén Alonsót is maga mögött kellett tartania. "Hogy őszinte legyek, egyszer sem volt hozzám közel, csak az utolsó körben. Még ha meg akart volna is támadni, a gumik kiváló állapotban voltak, így megfelelő távolságot tudtam tartani. A legjobb körömet is három körrel a leintés előtt futottam meg" - tette hozzá.

Forrás: Lotus Renault
Heidfeld és Petrov a verseny előtt

Petrov csapattársa, a tapasztalt Nick Heidfeld a tizenkettedik helyen ért célba. "Természetesen csalódott vagyok, hogy nem sikerült pontokat szereznem, de az után, hogy az első körben ütköztem, ez szinte lehetetlen feladatnak tűnt. Pedig jól indultam, az első kanyarban már a tizenkettedik voltam, de az ütközés miatt behozhatatlan hátrányba kerültem. Különösen a karosszéria jobb oldala, a motort fedő rész és az oldaldoboz sérült meg. Vitalij eredménye is bizonyítja azonban, hogy ezzel az autóval több is lehetséges, keményen fogunk küzdeni" - mondta Heidfeld.

Forrás: Lotus Renault
Heidfeld autója alaposan megrongálódott egy ütközéstől

A felemásan teljesítő Lotus Renault csapatfőnöke, Eric Bouiller megkönnyebbült a nyitóhétvége után. "Nagyon boldog vagyok, a dobogós helyezésünk óriási jutalom a csapatnak az elvégzett kemény munkáért. Vitalij teljesítménye fantasztikus volt. Nincs kétségem afelől, hogy mindkét versenyzőnk az élmezőnyben fog küzdeni Malajziában."