Vágólapra másolva!
2011-ben a Sauber vág majd neki a legtapasztalatlanabb versenyzőpárossal az új F1-es évadnak. James Key, a csapat technikai igazgatója azonban nem aggódik emiatt, szerinte Kobajasi Kamui és Sergio Perez is hatékonyan tudja majd segíteni a mérnökök munkáját.

Forrás: Sauber

A japán Kobajasi Kamui eddig összesen huszonegy F1-es nagydíjat teljesített, csapattársa, a mexikói Sergio Perez pedig teljesen újonc. Tavaly a kiváló tesztpilóta hírében álló Pedro de la Rosa visszajelzéseitől remélték a csapat felemelkedését, mindhiába, miközben a rutinos spanyol teljesítménye a versenyeken jócskán elmaradt az újonc Kobajasiétól, akivel de la Rosa menesztése után a szintén tapasztalt F1-es menőnek számító Nick Heidfeld is nehezen tudta tartani a lépést.

Perez nem titkoltan kiváló támogatói háttere mellett nyilván ez is közrejátszott abban, hogy Peter Sauber csapatfőnök úgy döntött, a fiatal Kobajasi-Perez pilótakettőssel vág neki a 2011-es évadnak, és a rutin helyett ezúttal inkább a fiatalos lendületben bízik.

James Key, a csapat technikai igazgatója ugyan nem tagadja, jobb lenne, ha valamivel tapasztaltabb pilótapárossal indulnának harcba a fejlesztési versenyben a többi csapattal szemben, ám ő is maximálisan bízik Kobajasi és Perez visszajelzéseiben és vezetői képességeiben.

"Nem is vágyhatnánk többre"

"Sohasem ideális olyan tapasztalatlan pilótákkal nekivágni az évnek, mint mi tesszük most, de biztos vagyok benne, hogy ez nem fog hátráltatni minket a munkánkban. A mérnökök mindig szeretnek rutinos pilótákkal együtt dolgozni, akik elő tudnak bányászni magukból akár öt évvel korábbi emlékeket is, és irányt tudnak mutatni a csapatnak a bajban, de meggyőződésem, hogy mi tényleg nem fogjuk megérezni ennek a hiányát"- mondta Key az Autosport magazinnak. "Mindkét jelenlegi pilótánk teljes erőbedobással dolgozik a csapat sikereiért, és eddig hasznos visszajelzéseket adtak nekünk az autó viselkedéséről. Különösen Kamui végez remek munkát eddig a mérnökökkel"- emelte ki a brit szakember.

"Mindent elkövet annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb visszajelzésekkel szolgáljon a gumik és az autó viselkedését illetően, és mindannyian egyetértünk vele abban, hogy mely területeken kell még javítanunk az autó működésén. A visszajelzései pontosan egybevágnak a mi észrevételeinkkel, és ennél nem is vágyhatnánk többre"- fogalmazott Key.

"Sergio nagyon fogékony minden újra, és gyorsan tanul. Különösen jó tulajdonsága, hogy nem vár arra, hogy mi kérdezzünk tőle, hanem automatikusan megosztja velünk, mérnökökkel az észrevételeit. Sosem rest megvitatni a szerelőkkel a dolgokat és új ötletekkel előállni, ami kiindulási alapnak kiváló"- mondta Perezről a technikai igazgató.