Vágólapra másolva!
Mindenekelőtt mindenki megnyugtatásául és a félreértések elkerülése végett fontosnak érezzük leszögezni: 2011-ben legjobb tudomásunk szerint lesz Ausztrál Nagydíj, azaz az F1-es világbajnoki sorozat - a Bahreini Nagydíj elhalasztása esetén is - legkésőbb március 27-én biztosan útjára indul majd. A melbourne-i futam hosszú távú jövője azonban már korántsem vehető ennyire biztosra.

Mint arra bizonyára sokan emlékeznek, az elmúlt hónapban Melbourne főpolgármestere, Robert Doyle amellett érvelt, hogy a város ne hosszabbítsa meg 2015-ben lejáró szerződését a Forma-1-gyel, amire Bernie Ecclestone, az F1 kereskedelmi jogainak birtokosa úgy reagált, ő nem gördít akadályt az Ausztrál Nagydíj sorozatból való kilépése elé, hiszen az F1 a melbourne-i futam nélkül is majd csak meglesz valahogy.

A jelek szerint azonban nemcsak a Forma-1-nek nincs szüksége az Ausztrál Nagydíjra, de mindez fordítva is igaz, így valóban kézzelfogható esély mutatkozik arra, hogy 2016-ban már nem rendezik meg a soros világbajnoki futamot a kenguruk földjén.

Mindenképp erre utal legalábbis, hogy Michael Danby, (az Albert Park nevű pályát is magában foglaló) melbourne-i kikötőváros választókerületének polgármestere a minap az Ausztrál Nagydíj F1-ből való kilépése mellett szólalt fel az ausztrál parlamentben.

"A nagydíj 1996-ban talán még jó üzlet volt a városnak, amikor a kormánynak még elég volt 1,7 millió dollárt fizetnie a rendezés jogáért, de azóta sokat változott a helyzet. A nézőszám folyamatosan zuhan, miközben az adófizetőknek évi 50 millió dollárjukba kerül a futam megrendezése, ezért a kormányzat talán jobban tenné, ha rövidre zárná a veszteségeit és kiszállna a sorozatból"- idézi a brit Reuters hírügynökség Danby felszólalását.

"Növekvő költségek, csökkenő nézőszám, frusztrált helyi lakosok és egy vegyes érzelmű főpolgármester - ahogy én látom, minden jel arra utal, hogy Melbourne-nek meg kellene köszönnie az F1-nek a szép emlékeket, és elegánsan kitáncolnia a szerződés megújítása elől"- fogalmazott az ausztrál politikus.