Társoldalunk:

Baumgartner három F1-es csapattal tárgyal

2005.05.05. 11:01

Baumgartner Zsolt a Minardin kívül további két Forma-1-es istállóval tárgyal a visszatérésről. Konkrétum, illetve hivatalos megerősítés nincs.

Baumgartner Zsolt a helyszínen tekintette meg a világbajnokság első európai futamát, a San Marinó-i Nagydíjat, s feltűnően sokszor tűnt fel tavalyi csapata, a Minardi motorhome-ja környékén. Ez persze nem meglepő, hiszen Paul Stoddart meghívására látogatott el Imolába, jelenléte azonban szemet szúrt a külföldi újságíróknak, akik nagy sztorit szimatolva rögtön mikrofonvégre kapták.

"Nagy dolgokról nem számolhatok be, azt viszont elárulhatom, hogy nem csak a Minardi meghívása miatt vagyok itt" - mondta Baumgartner a GP2005-nek. "A menedzseremmel együtt azon dolgozunk, hogy mihamarabb visszatérhessek a Forma-1-be, a tárgyalások azonban nem mennek könnyen, mert az anyagiaktól függ szinte minden. Ettől függetlenül remélem, hogy hamarosan sikerül megállapodást kötnünk."

Baumgartner a magyar államtól immár egyetlen fillér segítséget sem kap, önerőből kell boldogulnia. "A kormány már nem áll mögöttem, a szerződés tavaly véget ért, s nem újítottuk meg. Terveink szerint idén és jövőre tesztpilóta lennék valahol, főállásúként a 2007-es visszatérés tűnik reálisnak. Nem a Minardi az egyetlen istálló, amellyel tárgyalunk, további kettővel is folynak az egyeztetések, ezekről azonban egyelőre nem mondhatok semmit."

Minthogy a Red Bull kérésére az FIA eltörölte a pénteki tesztpilótákra vonatkozó eddigi korlátozásokat, Baumgartner elméletileg lehetne a faenzaiak harmadik számú embere. Csakhogy Frank Tamás menedzserrel (akinek szándéknyilatkozata volt Stoddarttól az újabb minardis évre) történt szakítása után "összeveszett" a csapattal is, egyik nyilatkozatában alaposan lefitymálta a gárdát, ami érthetően nem tett jót népszerűségének.

Valószínűleg Baumgartner is érzi, hogy hibát követett el, ezért a GP2005-nek csak dicsérte Stoddartékat. "A Minardi tökéletes hely egy újonc számára" - hízelgett az első magyar F1-es pilóta. "Nincs nyomás, hiszen mindenki tudja, hogy nem a legversenyképesebb együttes a sportágban. A pontszerzés szinte lehetetlen, csakis speciális körülmények között jöhet össze. A mentális nyugalom viheti az embert előbbre."

"A bölcsek tudják, hogy a Minardi topcsapat" - fokozta a tempót Baumgartner. "Mindenki nyitott, előzékeny és udvarias, ugyanakkor kőkemény profi: akár késő éjjelig is képesek melózni, csak hogy kész legyen az autó. A Minardi szívből dolgozik, s ez látszik is mindenkin; bezzeg ahogy sétálunk feljebb a paddockban, a technika fejlődésével egyenes arányban válnak komorabbá az arcok is."

"A Minardinál mindenki segít mindenkinek, a motorfejlesztésért felelős szakemberek akár a tankolásoknál is segédkezhetnek. A szívből jövő munka kifizetődő, hiszen a Minardi az elmúlt években számtalan nagyszerű pilótát nevelt ki. A tavalyi esztendő nagyon nehéz volt, de hiszem, hogy az új autóval Paul majd bebizonyítja, hogy kis költségvetéssel is lehet létezni a Forma-1-ben" - ért véget a Zsolt-féle dicshimnusz.

Baumgartner tavalyi csapattársa, Gianmaria Bruni a Forma-3000 utódsorozatába, a GP2-be igazolt, s negyedik hellyel nyitott. Az olasz sikere ellenére a magyar versenyző elképzelhetetlennek tartja, hogy visszalépjen... "Ha valaki csak egyszer is belekóstolt a Forma-1 légkörébe, képtelen eggyel lejjebb lépni a szamárlétrán. Az elitben való szereplés után nagyon nehéz rávenni a szponzorokat arra, hogy olyasmire adjanak pénzt, ami csak minimális médiaérdeklődést vált ki. Én kizárólag a Forma-1-ben gondolkozom."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK