Társoldalunk:

Veszélyben Friesacher melbourne-i indulása

2005.02.17. 11:36

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és Paul Stoddart között zajló verbális harc áldozata lehet a Forma-1-es Minardi-istálló új szerzeménye, az osztrák Patrick Friesacher.

Bajban lehet Patrick Friesacher, ha a Max Mosley vezette FIA bekeményít: mivel Paul Stoddart nemrégiben vitatta a faxon keresztül továbbított szavazatok, hozzájárulások, illetve engedélyek jogosságát, az osztrák bukhatja a szuperlicencet, amely nélkül nem versenyezhet a Forma-1-ben.

Friesacher az előírt 300 helyett eddig csak 170 tesztkilométert tett meg a száguldó cirkuszban, ám elméletileg így is rajtengedélyt kaphat, hiszen a Forma-3000-ben kiváló eredményeket ért el. Az "F1-es jogosítványt" az FIA állítja ki, jóváhagynia viszont a Forma-1-es bizottságnak kell, ami Melbourne-ig már nem ülésezik. Ilyen esetekben korábban az történt, hogy a tagok faxon keresztül jelezték egyetértésüket, minthogy azonban Stoddartnak ezzel gondja volt, Mosleyék most az ausztrál üzletember móresre tanítására készülnek. "Megkaptuk a kérelmet, s továbbítanánk is a bizottságnak, ám Stoddart úr és jogászai sajnos vitatják az eljárás jogosságát" - idézte az Autosport az FIA egyik szóvivőjét.

Stoddart egyetlen pillanatig sem jött zavarba, mi több, rögtön visszatámadott. "Felesleges ez az egész cirkusz, hiszen azzal, hogy leigazoltuk, automatikusan megkapta a szuperlicencet" - nyilatkozta a Pitpassnak. "Semmilyen faxos marhaságra nincs szükség, hogy őszinte legyek, bizottsági tagként nem is emlékszem arra, utoljára mikor kellett hozzájárulnom egy rajtengedélyhez. Tavaly ilyesmire biztos nem volt példa, őrült, aki ezt az egész sztorit kitalálta."

Akárhogy is lesz, Stoddartnak egyértelműen azért kell bűnhődnie, mert többször is nyilvánosan kritizálta az új szabályokat. Ha Friesachernek végül megálljt parancsol a szövetség, azt csakis nagy szájának köszönheti majd. "Az őrület határát súrolja, ami itt megy, az biztos, hogy nem fogom hagyni magam!" - adott zárszót Stoddart.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK