Társoldalunk:

Vége Baumgartner F1-es karrierjének

2005.02.04. 8:53
Tiago Monteiro személyében portugál pilótája lesz a Jordan-csapatnak a március 6-án rajtoló Forma-1-es idényben. Ezt a versenyző egyik szóvivője közölte.

Amit szerdai írásunkban még csak valószínűsítettünk, csütörtök délutánra valósággá vált: a Midland-birodalom tulajdonába került Jordan-istálló sajtóközleményben tudatta, hogy a 2005-ös idényben az indiai Narain Karthikeyan csapattársa a portugál Tiago Monteiro lesz.

(A két újonc tehetségét és tudását - látatlanban - természetesen nem vitatjuk, leigazolásukkal mégis komolytalan irányba kezd elmenni a Forma-1. A Minardi egyik idei versenyzője az egyelőre szintén "nevesincs" Christijan Albers, s valószínűleg kollégája sem egy világsztár lesz.)

"Tiago abszolút profi pilóta, technikailag tökéletesen képzett és remek ritmusban vezet" - mondta Trevor Carlin, a Midland sportigazgatója. A 28 éves Monteiro tavaly a második helyen végzett Heikki Kovalainen mögött a Nissan-sorozatban és elméletileg a Minardi tesztpilótája volt, bár sok feladat nem jutott neki.
   
A Jordan, amely az előző idényben tíz csapat közül a kilencedik helyen végzett, kedden szerződtette az indiai Naraian Karthikeyant. A bejelentéssel egyértelművé vált, hogy Baumgartner Zsolt Forma-1-es karrierje egyelőre véget ért, hiszen új menedzsmentje nem tudott megegyezni Paul Stoddart Minardi-főnökkel, szerződését nem hosszabbították meg. Az utolsó remény a Jordan volt, egészen mostanáig - a Red Bullnál Christian Klien vagy Vitantonio Liuzzi lesz David Coulthard csapattársa. Baumgartner számára maradt a tesztpilótaság vagy a tengerentúli Champ Car-sorozat.

A Baumgartner Team nem kíván tudomást venni a tényekről, pénteki délutáni sajtóközleményében ugyanis szó szerint a következőket írta: "Bár a Forma-1-ben szereplő Jordan Racing Team megnevezte a 2005-ös szezonra szerződtetett pilótáit, és véglegessé vált, hogy Baumgartner Zsolt nem szerződik 2005-re a csapathoz, [remény még van]. A Baumgartner Team továbbra is tárgyal arról, hogy a számba vehető lehetőségek valamelyikét véglegesítse a Forma-1-ben."

Kérdés, milyen lehetőségekről szól a közlemény, ilyenek ugyanis nincsenek. A Red Bull szóba sem jöhet, azt pedig maga Baumgartner is elismerte, hogy a Minardival nem tárgyal az új menedzsment. (Pedig az Index szerint Frank Tamásnak még szándéknyilatkozata volt arról, hogy a Minardi Baumgartnerrel képzeli el a jövőt...)

"Szeretném megköszönni azt a sok biztatást, amit az elmúlt órákban kaptam az emberektől" - nyilatkozta Baumgartner. "A magam részéről egyáltalán nem vagyok elkeseredve, bár természetesen szívesen dolgoztam volna együtt újra a Jordannel, amelynek színeiben egykor bemutatkoztam a Forma-1-ben. A tárgyalások során több alkalommal úgy tűnt, hogy van is erre esély, de végül, több újonan felmerülő körülmény és gazdasági részlet miatt nem sikerült egyezségre jutnunk. Rengetegen kérdezik most, hogy mi lesz velem, hogyan tovább, többen pedig egyenesen kijelentették, hogy vége a Forma-1-es karrieremnek."

"Nos, ez utóbbi egyelőre szintén csak kérdésként merülhet fel, de én további türelmet szeretnék kérni a sajtó munkatársaitól, és a közvéleménytől is. Amíg végleg el nem dől az idei versenyévaddal kapcsolatos munkavállalásom, addig erről nem szeretnék, és a Forma-1-ben honos íratlan, de nagyon szigorú szabályok miatt nem is tudok beszélni. Nem szeretném, ha bármi megzavarná a folyamatosan zajló tárgyalásokat, és úgy vélem, hogy csak arról van értelme beszélni, ami nem találgatás, hanem tény. Való igaz, hogy már csupán két versenyzői hely és tesztpilótai állások maradtak szabadon, ennek ellenére a háttérben zajló események ismeretében úgy vélem, nem dőlt még el minden."

"A Baumgartner Team, illetve a menedzsment ezekben a percekben is azon dolgozik, hogy kialakítsa a továbbra is fennáló lehetőségek legjobb változatát. Tavalyi csapatomat, a Minardit illetően csak azt ismételhetem, amit korábban is mondtam, nevezetesen, hogy szívesen dolgoznék továbbra is együtt a csapattal, de ehhez több feltételnek is teljesülnie kell. A csapat néhány héttel ezelőtt tett ajánlatában ezek a feltételek nem voltak adottak, azóta pedig nem újítottuk fel a tárgyalásokat."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK