Társoldalunk:

Trulli hivatalosan is a Toyotáé

2004.09.16. 9:31

A Forma-1-es Toyota-istálló csütörtök reggel bejelentette, Jarno Trulli lesz Ralf Schumacher csapattársa a 2005-ös szezonban.

A Forma-1 már csak ilyen: hónapok óta nyílt titok, hogy Jarno Trulli a Toyotánál folytatja, a hivatalos bejelentésre azonban csütörtök reggelig várni kellett. A kölni központú istálló sajtóközleményben tudatta, hogy az olasz pilóta szeptember 14-én (azon a napon, amikor elvált a Renault-tól) aláírta új szerződését, amely két évre köti az együtteshez. Az akklimatizáció felgyorsítása végett a Toyota már a silverstone-i tesztelésen harcba dobja Trullit, aki versenyen csak 2005-ben debütálhat.

"Nem titok, hosszú ideje folytak már a tárgyalások Jarno és a Toyota között" - nyilatkozta Tomita Cutomu csapatfőnök. "Minden korábbi sajtóhíreszteléssel ellentétben az egyezség azonban csak ezen a héten köttetett meg a felek között, mostanra sikerült minden apró kérdésben dűlőre jutni. Jarno idén az időmérőkön és a versenyeken is többször bizonyította rátermettségét és sokoldalú tehetségét, úgy hisszük, tökéletes 'párja' lesz Ralf Schumachernek."

A Toyota a Renault-val ellentétben nem változtat felállásán az utolsó három futamra, azaz Olivier Panis és Ricardo Zonta irányítja majd a TF104B kódjelű autókat Sanghajban. Ami a következő esztendőt illeti, Cutomu sietett leszögezni, nem lesz kivételezés. "Azt már most megígérhetem, a Toyotánál nem lesz első számú pilóta, Jarno és Ralf is azonos elbánásban részesül majd."

Ami Zontát illeti, a brazil a Toyota harmadik számú pilótája lesz jövőre, a pénteki szabadedzéseken találkozhatunk vele. Olivier Panis már korábban kijelentette, versenypályafutását az év végével befejezettnek tekinti, tesztpilótaként azonban továbbra is segíti az együttest, valamint beugrani is hajlandó, ha Trulli vagy Ralf Schumacher megsérül. "Örülök, hogy harmadik számú pilótaként továbbra is számíthatunk Ricardóra" - folytatta Cutomu. "Biztos vagyok benne, hogy Olivier-vel együtt kimagasló teszt- és fejlesztési munkát végez majd."

A Toyotánál Ryan Briscoe lett a "nagy vesztes", a Magyar Nagydíj óta harmadik számú sofőrként ténykedő ausztrálnak nem jut munka jövőre. Az istálló (amellyel egyébként 2005-re is érvényes szerződése van) ettől függetlenül megpróbál segíteni neki, hogy jövőre versenyzőként viszontláthassuk valamelyik együttesben. "Azt hiszem, a 2005-ös világbajnokságnak a Toyota az egyik legerősebb csapattal vág neki" - húzta ki magát végül Cutomu.

"Örülök Trullinak" - kommentált Ralf Schumacher. "Kellemes és tapasztalt csapattárs, nem is kívánhattam volna nála jobbat. Együtt előrerepíthetjük a Toyotát."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK