Társoldalunk:

Két évre szerződtette Fisichellát a Renault

2004.07.28. 6:25

Az olasz Giancarlo Fisichella szerződést kötött a Renault-csapattal, így a következő két Forma-1-es szezonban honfitársát, Jarno Trullit váltva, a spanyol Fernando Alonso mellett ő lesz a francia istálló másik versenyzője.

Eredetileg arról volt szó, a Renault csak szerdán jelenti be hivatalosan Giancarlo Fisichella szerződtetését, mivel azonban már az összes újság beszámolt a transzferről, a francia istálló nem halogatta tovább a bejelentést. Patrick Faure sportigazgató kedd este közölte az AFP hírügynökséggel, hogy kétéves szerződést kötöttek az olasz versenyzővel, aki Fernando Alonso csapattársa lesz jövőre és 2006-ban.

Fisichella a Sauber-Petronast hagyja ott a Renault kedvéért, mindehhez kellett főnöke, Peter Sauber jóindulata is: az olaszt 2005 végéig köti ugyanis megállapodás a svájci kiscsapathoz, a Sauber azonban nem akart keresztbe tenni neki, s útjára engedte. (Sajtóértesülések szerint a franciáknak másfél millió dollárt azért le kellett tenniük az asztalra, mert ugyan Fisichella szerződése kimondta, hogy nagycsapathoz kötelező elengedni, ez a bizonyos pont azonban csak a Ferrarit, a Williamst és a McLarent említette.) Fisichella 1998 és 2001 között a Renault elődjénél, a Benettonnál már együtt dolgozott leendő főnökével, Flavio Briatoréval, a három évvel ezelőtti váltás után két idényen át a Jordannél szerepelt.

Faure elmondta, a Renault nehéz szívvel hozta meg a döntést, hiszen annak a Jarno Trullinak lesz utódja Fisichella, aki Monacóban idén egyedüliként tudott elcsenni futamgyőzelmet Michael Schumachertől, s aki jelenleg 13 ponttal vezet az Alonsóval vívott különversenyben. Faure szerint ugyanakkor alaposan felbőszítette a csapatot, hogy Trulli a Francia Nagydíjon az utolsó előtti kanyarban veszítette el harmadik helyét.

"Mindent figyelembe vettünk a döntésnél" - fejtegette Faure. "A köridőket, az időmérőkön, versenyeken nyújtott teljesítményt, a hibákat. A Magny-Coursban elkövetett bakit egyszerűen nem hagyhattuk szó nélkül, valamit lépnünk kellett. Biztos vagyok benne, hogy választásunk jó pilótára esett, kicsit már amúgy is híján voltunk a dinamizmusnak és aggresszivitásnak. Fisichella érkezésével mindez változhat, az olasz nagy tapasztalatával hozzásegíthet minket nagy célunk eléréséhez, a konstruktőri vb-cím 2005-ös vagy 2006-os megnyeréséhez."

"Mindemellett köszönetet kell mondanunk Jarnónak, aki összességében kiváló munkát végzett, meg kell értenie, hogy váltanunk kellett. Különösebben nem érdekel, hogy szurkolóink mit szólnak majd a váltáshoz, nekem itt nem népszerűségi versenyt, hanem világbajnokságot kell nyernem." Trulli már a Német Nagydíj előtt bejelentette, hogy az  év végén elhagyja a Renault-t, minden bizonnyal a Toyotánál, Ralf Schumacher társaságában folytatja pályafutását.

"Boldogok vagyunk, hogy Giancarlót ismét a Renault-nál köszönthetjük" - nyilatkozta Flavio Briatore csapatfőnök. "2001-es elválásunk óta teljesen megváltozott a sporthoz való hozzáállása, bízom benne, hogy Fernandóval együtt világbajnoki címhez segítik majd az együttest. Jarnóra bizonnyal sikeres jövő vár a Forma-1-ben, az összes csapat nevében a legjobbakat kívánom neki."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK