Társoldalunk:

Baumgartner Zsolt pontot szerzett Indianapolisban

2004.06.20. 18:38

Nem mindennapi izgalmakat követően a nyolcadik, azaz pontszerző helyen végzett Baumgartner Zsolt az indianapolisi versenyen. Az első magyar Forma-1-es pilóta életében először versenyzett az amerikai pályán és a magyar autósport történetében példátlan sikert ért el. A hihetetlen izgalmakban bővelkedő versenyen Zsolt az első körben bravúros manőverrel került ki sértetlenül a tömegbalesetből, majd hibátlan versenyzést produkálva ért célba.

Nehéz szavakat találni ezután a másfél óra után" - kezdte megilletődötten Baumgartner. "Elmondhatatlanul boldog vagyok, és szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített, hitt és bízott bennem. Az volt a célom, hogy egyszer a pontszerzők között ott legyen a magyar zászló. Ma ez megtörtént, és nagyon büszke vagyok erre. Örülök, hogy az engem támogatóknak visszaadhattam valamit abból a sok szeretetből, amit kaptam. A Minardi 2002 óta nem szerzett pontot és most két éves böjt után eufóriában ünnepelt a csapat."

 

Ha egy szóval kell jellemeznem ezt a nagydíjat, akkor azt kell mondjam: brutális volt.  

"A rajt után Brunival küzdöttünk, a belső íven próbáltam elmenni mellette, amikor hirtelen csak repkedő alkatrészeket és szerteszét csúszkáló autókat láttam. Szerencsé(m)re el tudtam menni a keresztbe álló Jaguar mellett, de Bruni már nem fért el, így kicsúszott és kénytelen volt feladni a versenyt. Éppen rendeződött a mezőny és letakarították a pályát, amikor jött Ralf borzalmas balesete. Hirtelen tele lett a célegyenes alaktrésztörmelékekkel, és hosszú perceken át köröztünk úgy, hogy tudtuk, Ralf még mindig az autójában van. Közben folyamatosan egyeztettem a mérnökömmel, mivel a sok kényszerpihenő miatt változtatnunk kellett az előre eltervezett versenytaktikán, és megváltozott a kiállásaimnak a tervezett időpontja."

 

Az autóval folyamatosan gondjaim voltak, mivel az egyensúlyt nem nagyon sikerült beállítani, különösen a hátulja volt nagyon labilis.  

"Ahogy sorban fogytak el az autók és egyre több volt a defekt, kezdtem érezni, hogy nagyon jól döntöttünk, amikor a szombati szabadedzések után a kisebb leszorítóerő mellett tettük le a garast, nem utolsósorban azért, hogy a gumikat kíméljük. Bevált a számításunk, hiszen a gumik ugyan borzalmas állapotban voltak, de végigbírták. Idegileg és fizikailag is nagyon igénybe vett a verseny, de ugyanazt éreztem, amit Monte-Carlóban, azaz tudtam, hogy nem szabad hibáznom, bármilyen nehéz is a helyzet. Megmondom őszintén, a verseny előtt komoly kétségeim voltak azzal kapcsolatosan, hogy be tudom-e fejezni ezt a viadalt. Szombaton annyira instabil és nehezen vezethető volt az autó, hogy nem fogadtam volna nagy tétben arra, hogy célba érek, a pontszerzésre pedig gondolni sem mertem volna." 

"Nagyon boldog vagyok, és nagyon köszönöm a mérnökömnek és a szerelőimnek, meg az egész csapatnak azt az iszonyatosan sok munkát, amit ezen a versenyen és egész évben elvégeztek. Örömüket és hihetetlen ünneplésüket látva azt hiszem ők is úgy gondolják, hogy ezért a versenyért érdemes volt ennyit szenvednünk. El szeretném még mondani, örülök, hogy az év elején a Minardit választottuk. Sokan kritizáltak minket ezért, sokak szerint a Jordan csapat mellett kellett volna döntenünk. Azt hiszem, ma a Minardival közösen bizonyítottuk, hogy megérdemeltük a bizalmat!"