Társoldalunk:

Ámokfutó zavarta meg a Spanyol Nagydíjat

A tavalyi silverstone-i futamot idézte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj felvezető köre, történt ugyanis, hogy egy fekete pólós fiatalember transzparenst lobogtatva berobogott a pályára. A versenybírók kisebb sprint után lebirkózták a magamutogató öngyilkosjelöltet, akinek produkciója idején az autók a ring más részén tartózkodtak. A végtelenül unalmas versenyt "óriási meglepetésre" amúgy Michael Schumacher nyerte, a hatszoros világbajnok így beállította Nigel Mansell 1992-es rekordját, azaz öt diadallal kezdte az esztendőt. A Ferrari kettős győzelmet aratott, második ugyanis Rubens Barrichello lett, a dobogó harmadik fokára pedig a parádésan rajtoló Jarno Trulli állhatott fel. Baumgartner Zsolt a 19. körben kicsúszott.

Schumacher-1. Ez lehetne a Forma-1 új neve azután, hogy a hatszoros világbajnok beállította Nigel Mansell rekordját, s megnyerte az idény ötödik futamát is. Elképesztő sorozatot produkál a Ferrari ásza a barcelonai ringen, zsinórban negyedik győzelmét aratta, összességében pedig hatnál jár. De ami ennél is szenzációsabb, hogy eddigi 13 Spanyol Nagydíján mindannyiszor pontot szerzett!

De maradjunk a számoknál: a vasárnapi volt Schumacher 200. versenye, győzelemmel jubilált tehát a sportág legeredményesebb versenyzője. Pályafutása 75. futamgyőzelmét aratta, mindez annyit tesz, hogy 37,5 százalékát megnyerte azoknak a versenyeknek, amelyeken rajthoz állt. Elképesztő.

Az idei Spanyol Nagydíj különben végtelenül unalmasra sikeredett, egyedül a felvezető körben történt izgalom: a pályára berontott egy transzparenst lobogtató fiatalember, akit a versenybíróknak kellett ártalmatlanítaniuk. Legutóbb a tavalyi Brit Nagydíjon történt hasonló eset, akkor egy hibbant hittérítő miatt be kellett küldeni a safety cart is.

A Ferrari mellesleg tökéletes, 18 pontos hétvégét zárt, Rubens Barrichello úgy lett második, hogy csupán kétszer ment ki kereket cserélni. A harmadik hely annak a Jarno Trullinak jutott, aki a rajtnál elképesztő módon nyomult fel a negyedikről az első helyre, s akit maga Schumacher is megdicsért. A forgatókönyv hasonló volt a két héttel ezelőtti, San Marinó-i Nagydíjhoz, az olasz az első kerékcseréig vezetett (csakúgy, mint akkor Button), eztán azonban a kipufogógondokkal "küszködő" világbajnoké volt a pálya.

Jól szerepelt a hazai közönség kedvence, Fernando Alonso is, a fiatal spanyol negyedik lett, második helyre lökve ezzel a Renault-t a konstruktőrök versenyében. Bejött a kétkiállásos taktika a Saubernak is, Giancarlo Fisichella hetedik lett, s az utóbbi időkben remeklő Jenson Button is gyarapította pontjai számát, igaz, csak eggyel.

Ennyi sem jutott azonban a McLarennek, amely a jelek szerint tovább szenved: Coulthard a kiábrándító tizedik, Räikkönen pedig a 11. helyen zárt. Baumgartner Zsolt a kockás zászlót sem pillanthatta meg, a 19. körben hibázott, s a kavicságyban fejezte be a versenyt.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK