Társoldalunk:

Williams-első sor Hockenheimben

Azzal, hogy a belga parlament a héten elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi a helyi dohányreklám tilalom időszakos felfüggesztését, elhárult a legnagyobb akadály az elől, hogy jövőre új Forma-1-es futamot rendezhessenek Spa-Francorchamps-ban.

A Nemzetközi Automobil Szövetség vezérkara tavaly október 28-án a csapatok vezetőivel egyeztetve határozott arról, hogy a dohányreklámok helyi tilalma miatt kiveszi a versenynaptárból a Belga Nagydíjat. Ezt követően, decemberben a belga képviselőház elutasította azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy a tiltást pár napra felfüggesztve 2006-ig mégis a programban maradhasson a spai verseny. A visszatérésnek így az volt a feltétele, hogy e tekintetben új törvény szülessen. 

Az Európai Unió 2005 nyarától tiltja a dohánytermékek reklámozását az országokon átnyúló nagy eseményeken, Belgiumban viszont - a zöldek kezdeményezésére - már idén életbe lépett a tilalom. A májusi választásokon azonban módosult a parlament összetétele - éppen a zöldek rovására. A törvénymódosításra így korántsem váratlanul végül is sor került.

A hockenheimi Német Nagydíjon jelen volt Sege Kubla vallon gazdasági miniszter, aki Bernie Ecclestone-tól, a Forma-1 elsőszámú vezetőjétől ígéretet kapott arra, hogy jövőre lesz belga futam. A június végén közzétett programtervezetben augusztus 29-i dátummal szerepel a népszerű verseny.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK