Társoldalunk:

Schumi: Azt hittem, meghalok

Immáron négy esztendeje, hogy Michael Schumacher darabokra törte Ferrariját a Brit Nagydíjon. Hétvégén ismét Silverstone-ba utazik a száguldó cirkusz, a kerpeni ezzel kapcsolatban elmondta: 1999-ben azt hitte, nem éli túl a balesetet. A McLaren megerősítette, hogy az MP4-18-as legkorábban az Olasz Nagydíjon debütálhat: hírmorzsák a Forma-1-ből.

Szakértők szerint Michael Schumacher már 1999-ben megnyerhette volna első ferraris világbajnokságát, a Brit Nagydíjig ment is minden, mint a karikacsapás. Silverstone-ban azonban - fékhiba miatt - élete legnagyobb balesetét szenvedte el a német pilóta, miután a verseny első körében, a Stowe-kanyarban majd' 180 kilométeres óránkénti sebességgel a gumifalba csapódott. Jó ideig tartott, míg az azóta ötszörös világbajnokká lett Schumachert kiemelték a roncsból, kórházba szállítása után pedig közölték: jobb lába két helyen is eltört.

Hétvégén ismét Angliába utazik a mezőny, Schumacherre rá is törtek a rossz emlékek. Kijelentette, csak a szerencsének köszönheti, hogy életben maradt. "Egészen hátborzongató volt, ami akkor történt velem, valóban azt gondoltam, hogy meg fogok halni" - emlékezett vissza a négy évvel ezelőtt történtekre Schumacher. "Feküdtem a földön, körülöttem pedig minden elsötétült: mindeközben egyre hangosabban hallottam saját szívverésemet, ami folyamatosan lassult. Az egész olyan volt, mint a könyvekben vagy a moziban, noha itt még nem volt vége: ahogy a szívverésem lassult, úgy lett minden sötétebb, majd hirtelen meg is állt a szívem. Néhány pillanatig tartott csak ez az állapot, utána a fények és hangok visszatértek, de addig olyan félelmetes csendet éreztem magam körül, hogy azt hittem, végem."

"Pályafutásom legrosszabb emléke a silverstone-i baleset, s sajnos kristálytisztán emlékszem mindenre. Mikor a lábamat a fékpedálra tettem, valahogy belém nyilallt, hogy nem fog működni. És őszintén szólva sokkal jobb érzéseket is el tudok képzelni annál, mint hogy fék nélkül egy gumifal felé száguldok."

"Az ütközés után - ösztönösen - azonnal ki akartam szállni a kocsiból, de beragadtam. Nem tudtam kihúzni lábaimat, a gumik ugyanis teljesen szétroncsolták a kasztnit: a jobb lábam is emiatt tört el két helyen. Ezt megelőzően is voltak baleseteim, nem egy súlyos is volt közülük, ám bajom soha nem esett. Azóta feldolgoztam a történteket, s együtt tudok élni a szörnyű emlékekkel: ebben mondjuk nagy szerepe van annak, hogy tudom, nem én hibáztam."

Schumacherrel kapcsolatos hír még, hogy Bernie Ecclestone, a száguldó cirkusz első számú ura szerint jelenleg a német a legjobb a Forma-1-es mezőnyben, ám teljesítményét nem nagyon lehet összehasonlítani a legendás Ayrton Sennáéval. "Michael per pillanat a legjobb, ehhez kétség sem férhet" - nyilatkozta Ecclestone. "Azt azonban nehéz lenne megítélni, hogy Sennánál is jobb-e, a brazilnak ugyanis mindig olyan csapattársai voltak, akik folyton jobb eredmények elérésére sarkallták. Schumacher esetében pedig ez úgy néz ki, hogy mindenkori csapattársának esélye sincs a győzelemre, mivel a Ferrari egyszerűen nem engedélyezi számára a sikert."

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK