Társoldalunk:

Focimintára alakulhat át a Forma-1

Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke a jövőben olyan rendszert vezetne be a Forma-1-ben, amely szerint a tökutolsó csapat kiesne a Forma-2-be, míg az ottani legjobb feljutna a legjobbak közé.

Jó ideje zajlanak már a viták arról, miképpen lehetne érdekesebbé tenni a néha-néha unalomba fulladó Forma-1-et. Sokan előrukkoltak már egy-két használható vagy éppen teljesen képtelen elképzeléssel, a jobbak közül néhányat fel is használtak az idei reformokhoz: azaz ezek eredménye lett az időmérő edzések új lebonyolítása, a tankolási tilalom, és még sorolhatnánk. Itt van azonban a legújabb javaslat, amely nem mástól, mint a Nemzetközi Automobil Szövetség első számú emberétől, Max Mosleytól érkezett: az FIA-elnök focimintára alakítaná át a száguldó cirkuszt, azaz lenne kieső és feljutó is.

Azt az autós testület már korábban kitalálta, hogy a jelenleg Forma-3000 néven futó F1-előszoba jövőre már Forma-2-ként működjön, vagyis amolyan másodosztály legyen. Mosley új ötletével szoros összefüggésbe hozná a két sorozatot: a Forma-2-es világbajnokság legjobbja feljutna a legjobbak közé, míg az ottani leggyengébb eredményt elérő csapat egy osztállyal visszasoroltatna. "Egyszerű ez, mint az egyszeregy, olyan rendszerre gondolok, mint ami a fociban például már rég megszokott" - nyilatkozta Mosley az auto, motor und sport című szaklapnak. "A másodosztály, azaz a Forma-2 legjobb csapata lehetőséget kapna a Forma-1-ben való bemutatkozásra, míg az ottani legrosszabb eredményt elérő alakulat úgymond kiesne."

Az egyelőre nem világos, hogy Mosley az egész Forma-sorozatot ilyen egymásra épülő osztályok szerint képzeli-e el a jövőben, mindenesetre erre utal, hogy a magazinnak azt mondta: "A Forma-1-en kívül még négy sorozat létezik, ezek külön-külön működve csak pénzkidobást jelentenek. A reformtervezettel megálljt lehetne parancsolni a gyártóknak (akik a bevételek - szerintük - igazságtalan elosztása miatt új sorozatot hoznának létre), emellett (a Forma-3000-ből "született") Forma-2-t is vonzóbbá lehetne tenni a nézők előtt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK