Társoldalunk:

Volt mérnökei lopják a Ferrarit

Az auto, motor und sport című magazin értesülései szerint korábbi Ferrari-mérnökök egy csoportja eladásra kínálta fel a tavalyi, F2002-es kódjelű autó adatait a vetélytársaknak.

Soha nem látott kémkedési botrány van kirobbanóban a Forma-1-es Ferrari-istálló háza táján, legalábbis a német auto, motor und sport című magazin szerint. A szaklap legfrissebb számában arról számol be, hogy korábbi Ferrari-mérnökök egy csoportja eltulajdonította a tavalyi, F2002-es kódjelű autó összes adatát (emlékezetes, Michael Schumacher ezzel a versenygéppel aratta ötödik világbajnoki címét, az autó a 17-ből 15 futamon bizonyult legyőzhetetlennek), majd azt több millió euróért eladásra kínálta fel más csapatoknak.

Az auto, motor und sport szerint a Ferrari már a nyomában van egy olasz technikusnak, aki a marenellóiakon kívül a McLarennek és a Renault-nak is dolgozott rövid ideig. Számítógépében egy ellenőrzés során titkos adatokat találtak, amelyek egytől egyig az F2002-esre vonatkoztak.

A Bild című napilap cikkében az olvasható, hogy az említett mérnök 2001 végén hagyta el a Ferrarit, pontosan az idő tájt, amikor az autó fejlesztési munkái lezárultak. Több exkollégájával egyetemben ezután egy luxemburgi cégen keresztül kínálta fel az adatokat különböző Forma-1-es csapatoknak, azok közül azonban többen, így a Jaguar is azonnal visszautasították az ajánlatot.

Egyesek összefüggést vélnek felfedezni a Toyota idei, TF103-as modellje és a tavalyi Ferrari között (a Bild szerint néhány alkatrész pontos másolatnak tűnik), Ove Andersson csapatfőnök azonban visszautasította ezen feltételezéseket. "A Toyotának nem kínáltak fel titkos dokumentumokat a tavalyi Ferrariról" - mondta Andersson. "Az ipari kémkedés minden formáját visszautasítjuk, így érdemben nem is kívánunk az üggyel foglalkozni."

A Ferrari szóvivője, Luca Cojanni a német sid hírügynökségnek nyilatkozva komplett ostobaságnak nevezte a vádakat, ám mindezek ellenére tény: a Forma-1-ben mindig is valós veszélyt jelentett a kémkedés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK